Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Добре су за ЗДРАВЉЕ, а мало је познато да ЈАБУКЕ могу да изазову АЛЕРГИЈУ! Овако изгледају симптоми

08.02.2023. 20:04
Пише:
Србија Danas/eklinika.telegraf.rs
jabuke
јабуке / Извор: Профимедиа

Одличне су у јачању имунитета, као и за проблеме са пробавом.

Студије су показале везу између свакодневног конзумирања јабука и нижег ризика од кардиоваскуларних болести, као и регулисања холестерола и нивоа шећера у крви

Јабуке су здраво воће, то је од давнина познато, али и потврђено резултатима истраживања. Пуне су хранљивих материја, влакана и антиоксиданата, па тако имају различите и бројне здравствене предности.

Зашто су јабуке добре за варење, рад црева и имунитет

Истраживања показују да јабуке, посебно органског порекла, могу да помогну у одржавању здравог микробиома црева.

- Оне садрже пектин, врсту растворљивих влакана, која су заправо природни пребиотик и хране добре цревне бактерије у микробиому дебелог црева – каже Емили Рице, дијететичар у ''The Охио Стате University Wexner Медицал Центер'' и додаје да једна јабука са кором садржи око 4,5 грама влакана.

Како је стање црева, односно равнотежа добрих и лоших бактерија најважније за наш имунитет, јасно је колико значајну улогу имају све намирнице које садрже влакна. Влакна су такође и једна од најважнијих компоненти доброг варења.

СВИ КОРИСТИМО УЉЕ НА ОВАЈ НАЧИН, А НЕ ЗНАМО ДА СЕ ТАКО ТРУЈЕМО: Има разлике када се које употребљава, а важно је за здравље

СВИ КОРИСТИМО УЉЕ НА ОВАЈ НАЧИН, А НЕ ЗНАМО ДА СЕ ТАКО ТРУЈЕМО: Има разлике када се које употребљава, а важно је за здравље

СВРАБ, замагљен ВИД, осећај ГЛАДИ И УМОРА - Немојте игнорисати сигнале организма, ОДМАХ посетите ЛЕКАРА

СВРАБ, замагљен ВИД, осећај ГЛАДИ И УМОРА - Немојте игнорисати сигнале организма, ОДМАХ посетите ЛЕКАРА

Јабуке помажу у снижавању крвног притиска и нивоа холестерола, а погодне су и за особе са дијабетесом

Јабуке саме по себи нису највећи извор калијума. Али, ако се конзумирају уз разноврсну, здраву исхрану, калијум из у јабукама може боље да се апсорбује и допринеће добром нивоу крвног притиска. Калијум опушта зидове крвних судова, и чини их еластичним.

Анализа три студије из 2015. године открива да су људи који су јели више од четири порције воћа и поврћа недељно, са посебним акцентом на јабуке, имали мањи ризик од високог крвног притиска у односу на оне који су их конзумирали једном месечно. Још неки радови су потврдили корелацију између честе конзумације јабука и мањих фактора ризика од кардиоваскуларних болести, као и скокова нивоа холестерола.

Захваљујући високој количини влакана, плод јабуке има низак гликемијски индекс. То значи да је мало вероватно да ће изазвати нагле скокове шећера у крви. Јабуке имају ГИ 28. Ради поређења, чаша сока од јабуке, којој недостају природна влакна која се у плоду налазе, има гликемијски индекс од око 44.

Поједине студије су повезале јабуке са нижим ризиком од дијабетеса. Откриле су да су они који су јели једну јабуку дневно имали 28 одсто мањи ризик од дијабетеса типа 2, од оних који нису.

Jabuka
Јабука / Извор: Профимедиа

Јабуке су одличне за имунитет и спречавају оштећење која праве слободни радикали

Јабуке су богате полифенолима, биљним хемикалијама пуним антиоксиданата. Антиоксиданти помажу у спречавању бројних болести, какве су:

  • рак
  • срчана обољења
  • дијабетес
  • очне болести
  • Alchajmerova болест
  • Паркинсонова болест

Већина антиоксиданата налази се у кори јабука, тако да би уз темељно прање требало избегавати бацање љуске. Растворљива влакна из јабука повећавају производњу протеина интерлеукин-4 који стимулише раст Т-ћелија. Оне играју кључну улогу у борби нашег имунитета против патогена.

Који су симптоми алергије на јабуку

Нутриционисти препоручују да што чешће једемо целе јабуке (плод), јер конзумирањем плода у природном облику задржавамо више хранљивих материја у односу на прерађене сокове, каше и слично.

Међутим, у ком год облику да их конзумирамо, ако смо алергични на јабуке, постоји шанса да дође до алергије. Количина јабуке довољна за изазвање алергијске реакције може да варира од особе до особе.

Акопостоји алергија, симптоми се могу појавити током јела или убрзо након њега. Најчешће се јављају оток усана, осећај свраба у грлу или задњем делу језика. Уз то, симптоми могу да буду:

  • отечени капци
  • бол у стомаку или грчеви
  • дијареја
  • кожни осип или копривњача

Код већине људи ови симптоми нестају након 15 минута.

jabuka
јабука / Извор: Профимедиа

Када се ради о алергији на јабуке која захтева хитну лекарску помоћ

У тежим случајевима може доћи до стања званог анафилакса, односно алергијски (анафилактички) шок. Ради се о озбиљном стању, када се крвни притисак снижава, а ваздушни пролази сужавају. Потребна је хитна медицинску помоћ и инјекција епинефрина. Остали симптоми анафилактичког шока су:

  • тешкоће са дисањем
  • анксиозност
  • конфузија
  • неразговетан говор
  • низак пулс
  • звук шиштање из респираторног система
  • оток у устима и грлу
  • мучнина и бол у стомаку
  • оток лица
  • отежано гутање.

Храна коју треба избегавати ако сте алергични на јабуку

Ако имате алергију на јабуку, која је повезана са алергијом на полен брезе, можда ћете моћи да једете јабуке које су куване или прерађене. У неким случајевима, алергени практично „одумиру“ када се загреју или пастеризују. Неки људи који имају алергију на јабуке, имају га и на још неко воће или намирнице. Међу њима су:

  • целер
  • шаргарепа
  • кајсије
  • банане
  • крушке
  • диње
  • лешник и други орашасти плодови.