Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Бакина ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА - Очараће вас колико је мекана, једноставна за прављење, укус ТРАДИЦИЈЕ

29.12.2023. 07:43
Пише:
Србија Данас
pogača
погача / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Погача која ће улепшати сваки празнични дан. Толико је мекана и укусна, топи се у устима. Иако је прелепог изгледа и делује компликовано за спремање, уопште није, па се може спремити и неког "обичног" дана, јер ће вам се толико допасти, да је за празнике неће бити доста.

Постаће вам један од омиљених рецепата. Погача са собом носи нашу традицију, јер је од давнина спремају наше баке. Укус и мирис ће украсити свеукупни празнични доживљај.

Почела је НЕКОНТРОЛИСАНО да ЗЕВА и мислила је да је то последица КОРОНЕ, али се испоставило да има СТРАШНУ БОЛЕСТ - "Мој живот је сад БОРБА"Niki

Почела је НЕКОНТРОЛИСАНО да ЗЕВА и мислила је да је то последица КОРОНЕ, али се испоставило да има СТРАШНУ БОЛЕСТ - "Мој живот је сад БОРБА"

Да се ОПОРАВИТЕ ПРЕ ПРАЗНИКА! Ове намирнице чине ЧУДА против ПРЕХЛАДЕ и ГРИПА, а међу њима је једна коју СРБИ ОБОЖАВАЈУGrip/ilustracija

Да се ОПОРАВИТЕ ПРЕ ПРАЗНИКА! Ове намирнице чине ЧУДА против ПРЕХЛАДЕ и ГРИПА, а међу њима је једна коју СРБИ ОБОЖАВАЈУ

pogača
погача / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Потребно је:

  • 500 мл млаког млека
  • 2 жуманца
  • мало уља
  • 30 гр квасца
  • 1 кашичица шећера
  • 900 гр брашна
  • 50 гр маслаца или маргарина

Припрема:

Размутити квасац са шећером у мало воде, кад надође сипати у ванглу. Додати жуманца, уље, млеко брашно, со и замесити средње тесто Оставити да одмори 30 минута, на собној температури. Истрести на сто посут брашном. Поделити на 8 лоптица по 150 гр и сваку замесити руком, па покрити 10 минута. Развити лоптице да буду величине тањира, премазати танко малсацем. Од пола па на доле засећи танке тракице, али не до краја, па увити тесто одозго на доле формирајући кифлицу. Савити ћошкове на доле као потковицу. Плех подмазати па поређати као у Видеу. Направити осам малих лоптица као већи кликери и ставити у средину. Четири умочити мало у воду, па у сусам,и  ставити у средину остале четири, које  остају чисте. У сам центар ставити лоптицу умочену у црни сусам. Исећи танке тракице, увити и формирати мале ружице и ставити у средину сваке кифлице. Оставити покривено да порасте, па премазати жуманцетом. Посути сусамом и пећи на 200 степени Ц,  50-60 минута. Пред крај покрити фолијом. Уживајте!

 

}