Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

7 ДАНА ЈЕДИТЕ ОВУ СМЕСУ СА БЕЛИМ ЛУКОМ НА ПРАЗАН СТОМАК: Састојке имате код куће, а ваше тело ће се препородити

17.05.2021. 10:08
Пише:
Србија Данас
beli luk
бели лук / Извор: Фото: Youtube printscreen/atina олимп

Бели лук је најбоље конзумирати сиров, јер је његов активни састојак – алицин који губи своја својства ако се термички обрађује.

Бели лук је један од најчешће кориштених састојака у готово свакој кухињи широм света. Популаран је јер има изврстан укус, даје укус сваком јелу, а поврх свега тога користан је и за здравље.

Сирови бели лук може вам помоћи код пуно медицинских стања, а чак га и лека препоручују. Може вам помоћи да снизите високи крвни притисак и холестерол, спречити коронарне болести срца и срчаног удара. А врло је користан у смањењу атеросклерозе.

Само један чешањ белог лука може вам помоћи у свакодневним здравственим проблемима као што су пелудна грозница, пролив, прехлада, грип, угриз буба и гљивичних инфекција. Бели лук може вам помоћи да ублажите и симптоме остеоартритиса, дијабетес и повећану простате. Изврстан је за појачање имуног система, а помаже и при детоксикацији тела.

Како користити бели лук?

Бели лук је најбоље конзумирати сиров јер је његов активни састојак – алицин који губи своја својства ако се термички обрађује. Наиме, морате смрвити бели лук и нарезати га што ситније те оставити га на страну 15 минута пре него што ћете га јести. Најбоље је јести бели лук на празан желудац, јер тако тело лакше апсорбује храњиве материје.

beli luk
бели лук / Извор: Профимедиа

Сирови бели лук и мед

Узмите 2-3 чешња белог лука и помешајте их с једном кашичицом меда. Конзумирајте ову смесу сваки дан. Након неколико дана приметићете како ћете се осећати енергичније и колико ћете здравији бити.

Сируп од белог лука против грипе

Ако је ваша кожа осетљива, можда је најбоље да носите рукавице када припремите овај тоник. Побрините се да не додирујете очи рукама којима дирате овај тоник јер их можете изиритирати природним уљима белог лука.

Састојци:

- ½ сецканог црвеног лук
- 5 чешња белог лука (сецкани)
- 2 црвене чили паприке (сецкани)
- 1 кашичица сецканог ђумбира
- 1 исцеђен сок од једног целог лимуна
- јабуково сирће

Како га припремити?

Требаће вам стаклена посуда средње величине (350мл-500мл). Додајте у њу насецкани лук, а затим бели лук. Затим додајте чили паприке са семенкама и ставите ђумбир на врх.

У смесу додајте исцеђени сок од лимуна и на крају улијте све у јабуково сирће. Побрините се да имате барем центиметар празног простора на врху. Затворите поклопац чврсто и похраните лек на хладном и тамном месту.

Тоник можете почети конзумирати већ следећи дан. Ова смеса је одличан борац против грипа, прехладе и упале грла, пише Family Health Фреедом Network.