Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗ ЊЕ БОЖИЋНА ТРПЕЗА НИЈЕ КОМПЛЕТНА: Традиционално се с њом ПРЕКИДА ПОСТ, то је БОЖИЋНА ЧАСТ

07.01.2023. 11:03
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
cicvara
цицвара / Извор: Фото: Shutterstock

За цицвару се сматра да је јело којим треба прекинути божићни пост, те је она прво што се једе на божићно јутро, а ово је традиционални рецепт.

У многим крајевима наше земље божићно јутро не може се замислити без цицваре, једноставног јела од качамака и кајмака. Ми вам откривамо тајну праве традиционалне цицваре.

У неким крајевима постоји обичај да се божићни пост прекине управо цицваром, на божићно јутро и то да се узму три мала залогаја.

Исто тако, један од обичаја везан за ово јело каже ако се цицвара окрене три пута око варјаче којом се меша, кућу у којој се прави целе године пратиће срећа и благостање.

ЕВО ШТА НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА УРАДИТЕ СА НОВЧИЋЕМ ИЗ ЧЕСНИЦЕ! Објашњено како се правилно чува и које значење има

ЕВО ШТА НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА УРАДИТЕ СА НОВЧИЋЕМ ИЗ ЧЕСНИЦЕ! Објашњено како се правилно чува и које значење има

СА ЋЕРКОМ ИДЕМО У ХРАМ, БОЖИЋНУ ТРПЕЗУ САМА СПРЕМАМ: Каћа Грујић проговорила о ПРОШИРЕЊУ ПОРОДИЦЕ и обичајима

СА ЋЕРКОМ ИДЕМО У ХРАМ, БОЖИЋНУ ТРПЕЗУ САМА СПРЕМАМ: Каћа Грујић проговорила о ПРОШИРЕЊУ ПОРОДИЦЕ и обичајима

По старим манастирским рецептима цицвара се припрема тако да се у шерпи растопи кајмак, затим се дода брашно и меша се без престанка да се не би направиле грудвице.

Састојци:

  • 200 г старог кајмака
  • 250 мл воде
  • 200 г кукурузног брашна

cicvara
цицвара / Извор: Фото: Shutterstock

У шерпу ставити воду и кајмак, оставити да проври и да се кајмак истопи. Кад вода проври, скинути са ватре и лагано уз стално мешање додавати брашно. Кад се дода сва количина, наставити с мешањем, кружно и у једном смеру док цицвара не пусти масноћу и почне да се окреће. Кад цицвара пусти маст вратити на ватру и уз стално мешање кувати око 10-ак минута, потом скинути са ватре и топло служити.