Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шећераши, није тачно да НЕ СМЕТЕ да једете воће, барем не све! Дијететичарка открила да једно чак ПОМАЖЕ код болести - ево које!

04.11.2023. 13:08
Пише:
Србија Данас
penzioneri
пензионери / Извор: Shutterstock

Уколико мислите да је јабука, нисте у праву!

Дијететичари су саветовали дијабетичаре да бирају боровнице уместо другог воћа.

Стручњак за исхрану специјализован за негу дијабетеса рекао је да су мале плаве воћкице пожељније јер носе најмањи ризик од изазивања потенцијално опасног скока шећера.

Уколико приметите ово на ОБРВАМА, одмах код ЛЕКАРА! Промене на њима могу указивати на ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ - најопасније ПРОРЕЂИВАЊЕobrve

Уколико приметите ово на ОБРВАМА, одмах код ЛЕКАРА! Промене на њима могу указивати на ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ - најопасније ПРОРЕЂИВАЊЕ

Зашто се у породици Вулета не једе КИКИРИКИ? Марко открива шта се дешава у организму када их једете, много боља ЗАМЕНА је ово!Marko Vuleta

Зашто се у породици Вулета не једе КИКИРИКИ? Марко открива шта се дешава у организму када их једете, много боља ЗАМЕНА је ово!

Око 740 000 Срба има дијабетес типа 2 - при чему тело не производи довољне количине хормона инсулина, који помаже у претварању шећера у храну у енергију.

Болест узрокује накупљање глукозе у крвотоку, што доводи до скокова шећера у крви, што временом доводи до низа озбиљних компликација попут инфицираних рана и срчаних проблема.

Џоселин Лоран, дијететичарка за дијабетес на Универзитету Мериленд Чарлс Регионалног медицинског центра, открила је зашто препоручује једну шољу боровнице својим пацијентима са дијабетесом или онима који су у опасности од овог стања.

- Прво, они могу да спрече скокове шећера у крви због високог садржаја влакана, што успорава ослобађање воћних шећера у крвоток, рекла је.

Једна шоља боровница садржи око 3,6 грама влакана, у поређењу са бананом која садржи 3,1 грам.

Јабука садржи нешто више влакана - али боровнице имају 4 грама мање воћног шећера.

borovnica
боровница / Извор: Профимедиа/илустрација

Према студији, конзумирање 80 одсто калорија пре 13 часова могло би да помогне у спречавању дијабетеса типа 2.

- Штавише, каже Лоран, ризик од добијања на тежини је веома низак са већим порцијама, за разлику од неких других воћа - због веома малог броја калорија.

Једна шоља садржи само 84 калорије, док једна шоља банане има отприлике 105.

Пионирске студије су откриле да исхрана са веома ниским калоријама, која доводи до значајног губитка тежине, заправо може довести до ремисије болести.

Боровнице су такође пуне хранљивих материја које подржавају неколико аспеката здравља. То укључује влакна, витамине Ц и К и манган. Манган је минерал у траговима који помаже телу да формира везивно ткиво и кости и помаже згрушавању крви.

Преглед из 2023. у часопису Food Продуцтион, Processing анд Нутритион сугерише да полифеноли биљног једињења у боровницама могу побољшати шећер у крви, смањујући ризик од дијабетеса.

Госпођа Лоран сугерише да су свеже, смрзнуте или конзервисане боровнице све нутритивно једнаке. Међутим, вероватније је да ће конзервисане сорте имати сируп, који садржи додатни шећер.

- Потражите оне конзервисане у лаганом сирупу и исперите бобице у цедилу под водом пре конзумирања… да бисте смањили садржај шећера, рекла је госпођа Лоран.