Бржа од свих, лепша од сваке: Торта готова за 20 минута, а расхладиће вас боље него сладолед
Ако тражите посластицу која изгледа као из витрине престижне посластичарнице, а прави се лакше него што мислите – ова торта је прави избор за вас. Кремаста, богатог укуса и савршено декорисана, постаће омиљена на сваком слављу, али и када једноставно желите да обрадујете себе и своје најближе.
У свету кулинарства, постоје рецепти који задовољавају глад – и они који задовољавају душу. Торта "Птичје млеко" спада у другу категорију.
Гламурозна, заводљива и беспрекорно балансирана, савршена је за тренутке када желите да оставите утисак: било да славите рођендан, дочекујете госте или једноставно угађате себи. Спој чоколаде, карамела и нежног моуса од беланаца, са елегантно прошараним слојевима, чини ову торту не само укусном, већ и визуелним ремек-делом.
Потребно
Састојци за кору:
3 јаја
125 г шећера
125 г брашна
50 г какаа
8 г прашка за пециво
30 г растопљеног путера
20 мл карамел сирупа
За крем:
5 беланаца
300 г шећера у праху
15 г желатина (припремљен према упутству)
20 г какаа
За глазуру:
100 г чоколаде
70 г путера
Припрема:
Кора:
Умутите јаја са шећером док смеса не постане светла и пенаста. Додајте отопљени путер, а затим постепено умешајте просејано брашно, какао и прашак за пециво. Све добро сједините миксером. Сипајте смесу у округли калуп пречника 20 цм обложен папиром за печење. Поравнајте и пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута.
Печену кору извадите из калупа, пребаците на даску, премажите карамел сирупом, а затим вратите обруч око ње.
Крем:
Умутите беланца са шећером у праху док не добијете чврст шам. Посебно припремите желатин према упутству и умешајте га у смесу. Поделите крем на два дела – у један додајте какао и добро умутите.
На кору сипајте прво бели крем, па преко њега тамни крем. Помоћу кашике лагано промешајте горњи слој да добијете ефектан прошарани изглед. Поравнајте површину и ставите торту у фрижидер на најмање два сата.
Глазура:
Отопите чоколаду са путером на пари или у микроталасној, па је прелијте преко охлађене торте. Вратите у фрижидер на још 30 минута да се глазура стегне.
За крај:
Ова торта је више од дезерта – то је посластица која оставља без даха и погледом и укусом. Украсите је по жељи јестивим златом, латицама, или оставите једноставну – јер понекад чиста елеганција говори најгласније.