Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЧУПАВА ПИТА СА ОРАСИМА: Оригинални рецепт за старински колач који се ТОПИ У УСТИМА (РЕЦЕПТ)

11.05.2022. 08:31
cupava pita
цупава пита / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Укусно и мекано

Потребно је:

  • 3 јаја
  • 2,5 лончета брашна (лонче 200 гр.)
  • 100-150 гр шећера
  • 1 прашак за пециво
  • корица лимуна
  • 150 гр маргарина, маслаца или масти
ОВУ ЖИТАРИЦУ НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕДЕ СВАКОГ ДАНА: Максимално јача имунитет и помаже у регулисању холестерола

ОВУ ЖИТАРИЦУ НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕДЕ СВАКОГ ДАНА: Максимално јача имунитет и помаже у регулисању холестерола

"НЕ ЖЕЛИМ ДА КОМЕНТАРИШЕМ МАЛОГРАЂАНШТИНУ": Српска глумица о причама да се бави стриптизом - "ОВО ЈЕ УМЕТНОСТ АЛИ И ЈАКО ТЕЖАК СПОРТ"

"НЕ ЖЕЛИМ ДА КОМЕНТАРИШЕМ МАЛОГРАЂАНШТИНУ": Српска глумица о причама да се бави стриптизом - "ОВО ЈЕ УМЕТНОСТ АЛИ И ЈАКО ТЕЖАК СПОРТ"

Надев:

  • 1 кг јабука мекших ренданих
  • шећер по укусу
  • 1/2 цимета
  • 100 гр млевених ораха
  • 2 кашике млевене плазме
  • 100 гр сувог грожђа

cupava pita
цупава пита / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Припрема:

Умутити маслац или маргарин маст са шећером па додати јаја, корицу лумуна, прашак за пециво  и све умутити миксером. Додати пола брашна. замесити, а затим и другу половину. Тесто буде мекше и глатко. Одвојити мањи део теста, и ставити у кесу и замрзнути на пола сата.

Тепсију обложити пек папиром или подмазати и посути брашном Тесто развући за пола цм па пребацити преко оклагије и ставити у тепсију. 

Јабуке измешати са циметом, орасима, плазмом и сувим грожђем. Јабуке распоредити на доњу кору, а преко јабука нарендати охлађено тесто које је било у замрзивачу. Тесто ћете лакше рендати ако га мало умочити у брашно. 

Пећи на 200 степени Ц 45 минута да благо порумени,  По жељи посути прах шећером и ванилин шећером. Сећи потпуно охлађен.