Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ - Овакав КРОМПИР је нешто НАЈНЕЗДРАВИЈЕ што можете појести, а ево како да бирате при куповини

21.03.2024. 11:26
Пише:
Србија Данас
krompir
кромпир / Извор: Фото: Youtube printscreen/znanje на поклон

Нутритивне предности и мане кромпира.

Кромпир је скробно, коренасто поврће које је основни извор хране у многим деловима света. Иако важи за поврће које се најчешће користи у исхрани, често се сматра нездравим због претежне употребе у индустрији брзе хране.

Међутим, кромпир има многе нутритивне предности. Они обезбеђују низ есенцијалних витамина и минерала као што су влакна и калијум. Такође, садрже антиоксиданте и друга заштитна једињења биљака. Сорте попут љубичастог, црвеног и слатког кромпира истичу се због  високог садржаја хранљивих материја, али припрема је важан фактор у томе колико је кромпир уопште здрав.

Ево како да ИЗБЕЛИТЕ ЈАЈА и офарбате их у ДЕКУПАЖ техници! Једноставно, брзо и лако по бакином рецепту (ВИДЕО)jaja

Ево како да ИЗБЕЛИТЕ ЈАЈА и офарбате их у ДЕКУПАЖ техници! Једноставно, брзо и лако по бакином рецепту (ВИДЕО)

ПРВА у свету примила је РЕВОЛУЦИОНАРНУ вакцину за троструко негативан РАК ДОЈКЕ, а сада је поделила своје ИСКУСТВО са женамаDženifer Dejvis

ПРВА у свету примила је РЕВОЛУЦИОНАРНУ вакцину за троструко негативан РАК ДОЈКЕ, а сада је поделила своје ИСКУСТВО са женама

Љубичасти кромпир - Богат је корисним биљним једињењима, укључујући антоцијане (врста оксиданата). Антоцијани су биљни пигменти који воћу и поврћу дају љубичасту, плаву или црвену боју. Поред тога што храни дају одређени пигмент, антоцијани су корисни за здравље штитећи ћелије од оштећења и смањујући упалу, а могу помоћи и у смањењу ризика од хроничних болести. Истраживања показују да људи који конзумирају исхрану богату антоцијанима имају мањи ризик од одређених здравствених стања, укључујући болести срца и дијабетес типа 2. Одличан је избор за контролу шећера у крви у поређењу са осталим сортама кромпирама. 

krompir
кромпир / Извор: Профимедиа

Црвени кромпир - одличан је извор флавоноидних антиоксиданата као што су кверцетин, катехин и рутин. Црвени кромпир садржи двоструко више флавоноида у поређењу са белим кромпиром. Они су такође богат хранљивих материја. Једна порција задовољава чак 14% наших дневних хранљивих потреба. Богат је витамином Ц и калијумом који помаже при регулисању крвног притиска и одржавању здравља срца. 

Слатки кромпир - јестиво корење које припада различитим породицама биљака. Он се најчешће групише са кртолама попут белог, црвеног и љубичастог кромпира. Међутим, слатки кромпир је препун каротеноида провитамина А, као што је бета-каротен. Витамин А, којим је обогаћена ова врста кромпира, неопходан је за неколико критичних процеса у телу, као што су имунолошка функција, раст ћелија и вид. Каротеноиди такође утичу и на спречавање одређене врсте рака. Богат је влакнима, витамином Б, Витамином Ц и калијумом.

Сав кромпир, укључујући и бели, може се укључити у здраву исхрану. Да би се хранљиве вредности задржале, мора се обратити пажња на његову припрему. Пржењем се уништавају оксиданти, као и ниво витамина Ц. Пржена храна, помфрит и чипс од кромпира имају висок ниво АГЕ, што може оштетити ћелије када нивои постану превисоки у телу. Пржена храна, укључујући и кромпир, може повећати ризик срчаних обољења и рака дојке