Стављате мед у чај уместо шећера? Правите велику грешку! Докторка објаснила зашто је то лоше
Ако спадате у групу људи која радије бира мед уместо шећера, посебно у јесењој и зимској сезони када чај желите да засладите "бољом опцијом", испоставља се да то није добра идеја.
Мед може да нам нанесе више штете него користи. Многима омиљени производ не делује тако благотворно као што бисмо желели. Напротив, заменом шећера медом могли бисмо чак и да се угојимо.
Мед уместо шећера – зашто није добар избор?
Шећер нашем организму готово да не доноси никакве хранљиве материје осим чисте сахарозе. За разлику од њега, мед садржи мале количине минерала као што су калијум, хлор, фосфор, магнезијум, калцијум и гвожђе, као и витамине. Такође има благо антибактеријско дејство. Ипак, стручњаци упозоравају да не треба претеривати са ентузијазмом.
- Да би мед заиста имао користан ефекат, морали бисмо да га унесемо у великим количинама. Ипак, и он је шећер, па га не бих препоручила као здрав производ - објашњава нутриционисткиња др Хана Столинска.
Да ли је мед здрава замена за шећер?
Многи људи нису свесни да је мед заправо такође шећер и да је веома калоричан. Сто грама меда има око 300 кцал, док иста количина белог шећера садржи око 380 кцал. Они који броје калорије лако могу да упадну у замку.
Треба знати и да је мед више него дупло тежи од шећера. Шта то значи? Да када засладите чај једном кашичицом меда, уносите више калорија него ако бисте користили обичан шећер. Поред тога, мед при високој температури губи своја корисна својства. Дакле, ако га користите у колачима или додате у врућ напитак, он практично постаје безвредан.
Наравно, ако волите мед, нема разлога да га потпуно избаците из исхране. Само треба да имате на уму да је и он врста шећера и да његово прекомерно конзумирање није добро за здравље.
Ко је др Хана Столинска?
Др Хана Столинска је доктор наука о здрављу и клинички нутрициониста са седиштем у Варшави. Специјализована је за помоћ особама са проблемима попут инсулинске резистенције, Хашимота, хипотиреозе, болести зглобова, поремећаја липида, остеопорозе и болести дигестивног система. Посебно се фокусира на особе које прате алтернативне начине исхране, укључујући биљне дијете.