Да ли је здравија БРЕСКВА ИЛИ КАЈСИЈА - један веома битан витамин је кључан
Ваше тело ће вам бити захвално на одлуци.
Лето. Пијаца. Онај предивни, слаткасти мирис који се шири тезгама и просто вас вуче за рукав.
Признајте, и ви се сваке године нађете пред истом дилемом – да ли у корпу спустити баршунасте, сочне брескве или оне мање, мирисне кајсије?
Сви их волимо, обе су симбол лета и обе су невероватно укусне.
Али, да ли сте се икада запитали која је заправо здравија?
Е па, нутриционисти су коначно одлучили да разреше ову дилему.
Кајсија
Ако бисмо морали да издвојимо неки адут то би дефинитивно био витамин А.
Заправо, кајсије су један од најбогатијих природних извора овог витамина.
Шта то значи за вас?
Витамин А је кључан за здравље очију. Али то није све. Он је задужен и за блиставу кожу и јак имунитет.
Поред тога, кајсије садрже и више калијума, гвожђа и магнезијума у поређењу са бресквама.
Бресква
Бресква можда нема толико витамина А као њена мања рођака, али зато побеђује у другој, изузетно важној категорији.
Бресква је права ризница витамина Ц.
Сви знамо колико је витамин Ц важан, поготово када треба ојачати имунитет.
Поред тога, брескве садрже више влакана, што одлично за вашу пробаву. Такође су богате антиоксидансима попут лутеина и зеаксантина.
Ко је онда победник?
Нема апсолутног победника.
Најједноставније речено: Желите да појачате унос витамина А, сачувате вид и вратите кожи пун сјај? Ваш избор је кајсија.
Циљ вам је да појачате имунитет, побољшате варење и унесете више витамина Ц? Онда је бресква ваш фаворит.
Најпаметнија одлука коју можете донети за своје здравље овог лета јесте да уживате у обе!
Направите воћну салату, једите их свеже, убаците у смути и ваше тело ће вам бити захвално.