Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУВАЊЕ КОРЕ ОД БАНАНЕ? Када сазнате ШТА ТО ДОПРИНОСИ ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ, више је никада нећете бацити

27.02.2023. 16:35
Пише:
СрбијаДанас/Блицзена
banene
банене / Извор: Профимедиа

Многе благодети за организам

Велики број људи, готово свако, када поједе банану, њену кору баци у смеће.

ПАЗИТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ ПРЕД СПАВАЊЕ: Због неких намирница немате добар сан, али постоје и оне због којих спавате КАО БЕБА!

ПАЗИТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ ПРЕД СПАВАЊЕ: Због неких намирница немате добар сан, али постоје и оне због којих спавате КАО БЕБА!

ОВЕ здраве намирнице никако не би требало јести СВАКОДНЕВНО - Узрокују низ симптома, од НАДУТОСТИ до ТРОВАЊА!

ОВЕ здраве намирнице никако не би требало јести СВАКОДНЕВНО - Узрокују низ симптома, од НАДУТОСТИ до ТРОВАЊА!

ИЗЛАЗЕ ВАМ МОДРИЦЕ ПО ТЕЛУ, А НЕ СЕЋАТЕ СЕ ДА СТЕ СЕ УДАРИЛИ? Ово су прави разлози!

ИЗЛАЗЕ ВАМ МОДРИЦЕ ПО ТЕЛУ, А НЕ СЕЋАТЕ СЕ ДА СТЕ СЕ УДАРИЛИ? Ово су прави разлози!

Да ли вам је икада пало на памет да кору од банане можете такође да искористите, односно да је скувате? 

Наиме, недавна студија је показала да ако се коре од банане бланширају, осуше и самељу у брашно, могу се претворити у пецива које имају подједнако добар укус. Многи сматрају да је можда и боље брашно од коре банане него производи на бази пшенице.

Добићете чак и издашну количину минерала и хранљивих материја за борбу против рака. Шећерни колачићи обогаћени кором од банане, на пример, садржали су много више влакана, магнезијума, калијума и антиоксидативних једињења.

Са друге стране, додавање превише брашна од коре банане је резултирало да колачићи буду помало смеђи и тврди, вероватно од свих додатних влакана. Али када су серије направљене са брашном које садржи 7,5 одсто коре банане, текстура колачића је достигла далеко привлачнију равнотежу. Као бонус, роба која је стајала на полици, била је у добром стању након што је три месеца чувана на собној температури.

Banane
Банане / Извор: Профимедиа

Док се студија бавила само последицама додавања коре од банане у печене колачиће, резултати сугеришу да би употреба брашна од коре банане у хлебу, колачима и тестенинама такође могла бити вредна разматрања.

Прошле године, на пример, студија о колачу са кором од банане открила је да жута кора воћа даје природну боју печеном производу, као и хранљиви подстицај.