Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ПЕРЕТЕ БАНАНУ ПРЕ ЈЕЛА? Ево због чега би то требало да почнете да радите!

15.10.2023. 18:53
Пише:
Србија Данас
Banana
Банана / Извор: Shutterstock

Опрез!

Вероватно не бисте загризли јабуку или ставили неколико зрна грожђа у уста, а да их пре тога не оперете.

Свесни сте да једете кору плода и ко зна што се на њој крије. Али шта је са бананама и авокадом, воћем које се гули пре конзумације? Стручњаци за сигурност хране кажу да и њих треба опрати.

ОВЕ НАМИРНИЦЕ НИКАКО НЕ ЈЕДЕ Ово је дијета Наташе Беквалац, за месец дана изгубила 10 КИЛОГРАМА

ОВЕ НАМИРНИЦЕ НИКАКО НЕ ЈЕДЕ Ово је дијета Наташе Беквалац, за месец дана изгубила 10 КИЛОГРАМА

Седам ДАНА јела СУПУ од КОСТИЈУ која ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ: Ево како утиче на ЗДРАВЉЕ, одушевиће вас ефекат

Седам ДАНА јела СУПУ од КОСТИЈУ која ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ: Ево како утиче на ЗДРАВЉЕ, одушевиће вас ефекат

Завирите у луксузни стан Ане Бекуте: Брена направила РУПУ у плафону, а на полици сија Слободан Милошевић

Завирите у луксузни стан Ане Бекуте: Брена направила РУПУ у плафону, а на полици сија Слободан Милошевић

Banana
Банана / Извор: Shutterstock

- Производе који имају кору треба опрати под млазом чисте воде, чак и ако намеравате да баците кору. То је најбоља пракса у сигурном руковању храном која смањује пренос прљавштине или микроба који се могу налазити на кори воћа које намеравате да конзумирате - рекла је за Huff Пост Тамика Сим из Међународног већа за информације о храни.

Док се прљавштина може уочити, заостали пестициди или микроби који могу узроковати болести које се преносе храном нису видљиви голом оку.

Зато Симс заговара прање свих намирница пре јела.

banana
банана / Извор: Профимедиа

- Коре банане, коре авокада и други производи са дебелом спољном површином једнако су осетљиви на бактерије као и мекше воће и поврће са нежнијом кором - напомиње стручњак за сигурност хране Тревор Крејг.

Америчка агенција за храну и лекове пронашла је листерију и салмонелу на кори авокада. Дебља кора отежава бактеријама или прљавштини улазак у месо, али кад режете воће, ножем ипак можете да контаминирате намирницу. Прање коре смањује вероватноћу да се то догоди.