Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Уколико једете ЈАЈА СВАКИ ДАН, сазнајте шта се дешава са вашим организмом и колико је то уопште добро!

28.01.2024. 20:03
Пише:
СрбијаДанас/Лепота и здравља
devojka sprema doručak
девојка спрема доручак / Извор: Фото: Shutterstock

Јаја су добар извор неколико витамина из групе Б, укључујући витамине Б2, Б5 и Б12.

Јаја су контроверзни протеин који има импресивну хранљиву вредност. Са друге стране, богата су  холестеролом. Одговарамо: да ли се јаја смеју јести често?

Реците ДОВИЂЕЊА упорном КАШЉУ - Ове биљке ће ублажити непријатно ГОЛИЦАЊЕ у грлу, оне су благо природеmajčina duÅ¡ica

Реците ДОВИЂЕЊА упорном КАШЉУ - Ове биљке ће ублажити непријатно ГОЛИЦАЊЕ у грлу, оне су благо природе

Не можете да ЗАСПИТЕ од ЗАПУШЕНОГ НОСА, јер се ГУШИТЕ када легнете? Ово су ТРИКОВИ који заиста ПОМАЖУ, најбољи онај са ВОДОМprehlada

Не можете да ЗАСПИТЕ од ЗАПУШЕНОГ НОСА, јер се ГУШИТЕ када легнете? Ово су ТРИКОВИ који заиста ПОМАЖУ, најбољи онај са ВОДОМ

Трик са ЗАВОЈЕМ - Поставите га на место где је кожа оштећена или исушена, ефекат ће вас изненадитиzavoj

Трик са ЗАВОЈЕМ - Поставите га на место где је кожа оштећена или исушена, ефекат ће вас изненадити

Јаја се могу чинити безопасним и приступачним извором протеина, постоји много дезинформација о њиховој хранљивој вредности. Током година када су дијете с ниским удјелом масти биле у тренду, јаја су била оцрњивана. Сад кад су масноће поновно у моди (помислите на кето дијету), чини се да мање поларизирају.

Да не спомињемо, јаја су један од најприступачнијих протеина у продавници. Могу да издрже у фрижидеру до пет недеља, тако да нећете морати да бринете да ће се покварити брзо као друге врсте протеина попут меса, рибе или живине. Свакодневна замена једног јајета уместо другог скупљег протеина може вам помоћи да уштедите новац и смањите бацање хране. Осим тога, јаја су толико разноврсна да се могу користити у свему, од кајгане за доручак до шакшуке за вечеру. Али да ли су јаја заиста здрава? А шта се дешава ако их једете сваки дан? Ево шта наука каже о томе шта конзумирање једног јајета дневно утиче на ваше тело током времена.

Да ли се јаја смеју јести често?

Да проверимо најпре која су нутритивне и здравствене предности ове намирнице.

Нутритивна својства јаја

Једно велико цело јаје садржи следеће хранљиве састојке:

  • око 70 калорија, 6 грама протеина, 5 грама масти и 0 грама угљених хидрата.
  • Калорије: 70 кцал
  • Протеини: 6 г
  • Укупно масти: 5 г
  • Засићене масти: 2 г
  • Угљени хидрати: 0 г
  • Витамин Б12: 0,5 µг
  • Витамин Д: 1,24 µг
  • Холин: 169 мг

Doručak
Доручак / Извор: Профимедиа

Здравствене предности јаја

Можда ћете осећати више енергије

Иако долазе у малом и приступачном паковању, јаја имају импресивну хранљиву снагу. Жуманце је, посебно, извор важних хранљивих материја попут витамина Б12, витамина Д и холина, који помажи нашем телу да преради храну у енергију коју можемо да искористимо. Осим тога, комбинација протеина и здравих масти даје јајима одређену моћ задржавања, тако да се дуже осећате сити.

Ваша коса и кожа могу изгледати здравије

Јаја су добар извор неколико витамина из групе Б, укључујући витамине Б2, Б5 и Б12. Сви ови хранљиви састојци имају неколико функција у телу, укључујући одржавање здраве коже и косе. Сви витамини Б су растворљиви у води, што значи да се не задржавају дуго у вашем телу и не складиште се лако, тако да је редовна конзумација добар начин да будете сигурни да задовољавате своје потребе. Јаја су такође богата аминокиселинама (протеинским градивним блоковима) попут метионина који могу помоћи у побољшању тонуса и гипкости коже и јачине косе и ноктију.

Можда ћете моћи да размишљате јасније

Јаја су богата микронутријентом холином, који се користи за стварање ћелијских мембрана и важних неуротрансмитера у телу. Холин је важан за памћење, расположење, контролу мишића и општу функцију нервног система, тако да ако га не добијете довољно, можете се осећати маглу у глави (између осталих озбиљнијих симптома). Једно јаје нуди око 6% наших дневних потреба за холином, и стога једење јаја може помоћи у одржавању здравог мозга.

Можда ћете имати бољи вид

Жуманца садрже два каротеноида, лутеин и зеаксантин, који су важни за здравље очију. Они играју важну улогу у развоју очију и здравом виду, а истраживања показују да чак могу помоћи у смањењу ризика од уобичајених очних болести повезаних са старењем. Тамно лиснато зеленило је још један одличан извор лутеина и зеаксантина, па ће вам рецепти попут нашег песто са јајима помоћи да удвостручите количину ових хранљивих састојака.

Ојачате кости

Витамин Д је важан за многе телесне процесе. Помаже у регулисању крвног притиска, смањује ризик од одређених карцинома и може играти позитивну улогу у менталном здрављу. Једна од најважнијих функција витамина Д је да нам помогне да одржимо здравље костију. То се постиже побољшаном апсорпцијом калцијума у цревима и одржавањем нивоа калцијума и фосфора у опсегу који промовише здрав раст костију и њихово преуређивање. Једно јаје садржи 6% наших потреба за витамином Д, тако да додавањем једног јајета у ваш тањир сваки дан добијате користи за здравље костију.

jaja
јаја / Извор: Профимедиа

Здравље вашег срца може се побољшати

Док јаја садрже много витамина, минерала и хранљивих састојака, један од њих је холестерол који стално изазива споре. Једно јаје садржи око 207 милиграма холестерола, што је 69% дневне вредности коју препоручују дијететске смернице. Међутим, унос холестерола у исхрани није директно повезан са повећањем нивоа холестерола у крви; у ствари, холестерол у исхрани има минималан утицај на ниво холестерола у крви. Неке студије чак тврде да нема довољно доказа који би препоручили да ограничимо унос јаја због нивоа холестерола. Недавни преглед часописа Нутриентс каже да иако су неке намирнице са високим холестеролом повезане са већим ризиком од срчаних болести — углавном због садржаја засићених масти у жуманцету—јаја и шкампи су изузетак због високе хранљиве вредности.

Колико јаја смемо да једемо да бисмо били здрави?

Па шта је онда са засићеним мастима? Потребно нам је мало засићених масти у нашој исхрани, али проблем је у томе што већина људи их једе превише, а истовремено једе недовољно здравих масти које штите наше срце (и тело уопште). А храна која садржи засићене масти које људи једу има тенденцију да садржи друге састојке који могу бити штетни када једемо превише, попут додатог шећера. Закључак: једно јаје дневно не би требало да буде претерано за вас, посебно ако једете немасно месо и биљне протеине, уместо да се ослањате искључиво на црвено месо. Ако имате болести повезане са срцем, важније је бити свестан уноса засићених масти.

Јаја су такође одличан извор хранљивих састојака здравих за срце, попут калијума, фолата и витамина Б. Нека истраживања показују да једење до два јаја дневно заиста побољшава здравље срца. Као и код свега осталог, умереност је важна, посебно ако свакодневно конзумирате јаја.

Закључак: Да ли се јаја смеју јести често?

Јаја су приступачан и супер хранљив протеин и могу донети одређене здравствене користи ако их једете сваки дан. Богати су протеинима, витаминима и хранљивим састојцима који ће вам помоћи да се осећате пуни и енергизирани током целог дана. Међутим, они су богати засићеним мастима и холестеролом, па би сте требали бити свесни тога ако имате срчана обољења или имате повећан ризик од њиховог развоја. За особе са срчаним обољењима, ограничавање жуманаца и додавање више бјеланаца може бити добра опција ако волите свакодневно јести јаја.