Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРО ГА ОПЕРИТЕ! Ово воће сви волимо, а обично је ПРЕПУНО пестицида - обратите пажњу!

13.07.2020. 14:24
Пише:
Промо
Žena pere suđe
Жена пере суђе / Извор: Профимедиа

Укусно је, здраво, али је кључно да га добро оперете!

Нектарина је мутирана врста брескве код које је ген за длакаву покожицу инактивиран, а не хибрид брескве и шљиве. Одличне су свеже, замрзнуте, у колачима или салатама, са љубичастим луком и слатким чили сосом

Нектарине (Прунус персица) су у ствари брескве глатке коже из фамилије Росацеае, које се гаје у топлијим континенталним условима северне и јужне хемисфере. Нектарине нису хибрид брескве и шљиве како се понекад мисли. Оне су мутирана врста брескве код којих је ген за длакаву покожицу инактивиран.

Потичу из Кине где су се гајиле и пре 2000 година. У Европи се гаје од 16. века, а у Америку су их пренели Шпанци. Име су добиле по нектару, напитку грчких богова који им је, заједно са амброзијом, давао вечну младост.

Не купујте тврде

За разлику од брескве која има храпаву површину покривену длачицама, нектарина има глатку и сјајну кожу. Такође, она је чвршћа и има више слаткасто-киселкаст укус. Иначе, јестиви део нектарине може бити беле или жуте боје. Иако нектарине и брескве имају незнатно различит укус, могу да се користе у истим рецептима.

Постоје разне сорте нектарина, а највише се разликују нектарине код којих се коштица лако вади и оне код којих се теже одваја и које се најчешће користе за кување и конзервисање, јер задржавају облик.

Нектарине, као и брескве, могу садржати већу количину пестицида, па је најбоље куповати еколошки гајене или их добро опрати пре јела. Нектарине које се еколошки узгајају беру се касније, када су зрелије, и садрже већу количину шећера. Највише их има у јулу и августу. Када их купујемо, треба да бирамо оне које имају арому и немају мрље и наборану кожу. Треба да буду наранџастожуте боје и мат. Црвенонаранџаста боја не значи да су зреле. Када се уберу, омекшаће, али се сласт неће повећати. После брања, оне ће наставити да сазревају, а процес можемо и да убрзамо ако их ставимо у папирнату кесу или кутију, где ће отпуштати хормон етилен који утиче на брже сазревање. Не треба куповати тврде нектарине или оне које су зеленкасте, јер ће омекшати и добити боју, али неће бити слатке и миришљаве.

Конзервисане и смрзнуте нектарине су доступне током целе године. Замрзнуте нектарине задржавају хранљиву вредност. Можемо их исећи на кришке и замрзнути. Ако купујемо конзервисане нектарине, битно је да буду у води или сопственом соку, односно да немају додатне шећере.

Остатак текста прочитајте на tosamja.media.