Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕЛИМИНИШУ ЗАДАХ - Намирнице које ПОМАЖУ да увек имате ПРИЈАТАН ДАХ, а ево које морате избегавати

31.08.2022. 18:13
Пише:
Србија Данас
zadah
задах / Извор: Shutterstock

У комбинацији праве хаос!

Задах из уста није увек последица оралне хигијене или знак да имате упалу или покварен зуб. Неке намирнице и храна коју конзумирате у току дана могу утицати на појаву задаха, док постоје намирнице које чисте усну дупљу и доприносе бољем мирису. 

Риба из конзерве

Било да се ради о туњевини, инћунима или некој другој риби, њихов мирис је препознатљив, па тако и ваш задах. Процес оксидације рибе почиње чим се стави у конзерву и управо то је оно што изазива јак мирис који ће се задржати у нашим устима.

Сир

Нису сви сиреви „смрдљиви“, али су неке врсте познате по јакој ароми. Када бактерије разграђују лактозу, липиде и протеине који се налазе у сиру, ствара се водоник сулфид који је одговоран за лош задах.

sir
сир / Извор: Профимедиа

Алкохол

То није храна, али је чест узрок лошег задаха. Ако сте икада пили алкохол вероватно знате да је веома тешко прикрити његов мирис. Алкохол делује и као диуретик, па ће изазвати сува уста, а када у устима недостаје пљувачке која би испрала мирис, лош задах ће се задржати. Осим тога, алкохол се апсорбује у крвоток и излази кроз плућа и због тога ћете дуго осећати његов „мирис“ у устима.

Кафа

Иако је напитак, кафа мора бити на овој листи и свима нам је познат тај мирис кафе. Сама кафа нема непријатан мирис, али се то мења након што се попије. Разлог је сличан алкохолу: исушује уста и тако омогућава размножавање бактерија.

МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар

МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар

Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило

Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило

Бели лук

Ако сте закључили да је бели лук узрок лошег задаха, нисте умислили. Он садржи две врсте сумпорних једињења која, када уђу у крвоток, пролазе кроз стомак и излазе кроз плућа, што значи да ћете неко време „уживати” у мирису белог лука. Када кажемо неко време, мислимо на дан или два...

Рен

Алил изотиоцијанат је органосумпор који преовлађује у рену и одговоран је за његов јак мирис. Можда нисте знали овај податак, али овај јак мирис служи за одбијање гладних паразита од рена. Али како се рен може похвалити антиинфламаторним својствима, понекад уживајте у њему.

Лук

Незаобилазан састојак многих јела, нажалост, изазива и непријатан задах, а како садржи сличне састојке као и бели лук, резултат је сличан.

Протеини

Да ли сте икада чули за кето задах? То је резултат кето дијете која је пуна протеина. Не само да ће храна као што су јаја, месо и млечни производи изазвати мирис амонијака, већ се и масне киселине разлажу у кетоне, што доводи до металног укуса у устима.

Meso
Месо / Извор: Профимедиа

Љуте папричице

Оваква храна ће вам прекрити језик јаким мирисом зачина, а ако га ви осетите, верујте, осете га и други.

Парадајз сос

У питању је најпопуларнији сос, али он може утицати и на задах. Бактерије воле да се размножавају у средини која је кисела, а поред тога, парадајз може да изазове враћање киселине из желуца у усну дупљу, што ће само погоршати ситуацију.

Која храна може помоћи ако имате лош задах?

Јабуке

Јабука не само да ће спречити одлазак код лекара већ ће помоћи и да се отарасите наслага на језику и тако освежите дах. Жвакање јабуке такође стимулише производњу пљувачке, чиме се испирају бактерије из усне дупље.

Трешње

Накупљање лоших бактерија на језику може изазвати производњу метил меркаптана, непријатног гаса који има мирис трулог купуса. Трешње су те које могу победити овај процес и неутралисати мирис.

Цимет

Цимет се често налази у производима за освежавање даха, и то са добрим разлогом. Цимет садржи етерична уља која се боре против бактерија, а мирис овог зачина је толико пријатан и јак да ће потиснути сваки други мирис.

Ђумбир

Ђумбир је добро познат по томе што ублажава болове у стомаку, али можда нисте знали да ђумбир и чај од ђумбира могу да неутралишу непријатне мирисе? Његови састојци, који му и дају укус, стимулишу ензиме у пљувачки који разграђују компоненте које узрокују лош задах.

Зелени чај

Зелени чај је препун антибактеријских компоненти које ће решити проблем лошег задаха у корену смањујући развој бактерија за 30 одсто.

Лимун и поморанже

Витамин Ц који се налази у лимуну спречиће размножавање бактерија, али и помоћи у одржавању општег оралног здравља.