Ево због чега је комбинација млека и кафе ПОГУБНА
Пазите на здравље!
Неке намирнице се једноставно обожавају. Кад су заједно, оне су најздравије, док неке друге комбинације, које највише волимо, уопште не треба да једемо у пакету. Јогурт са интегралним житарицама за доручак и сир са шунком за вечеру део су вашег свакодневног јеловника? Пијете кафу с млеком? Е па, много грешите, јер управо ове комбинације нису добре за ваше здравље.
Лоше комбинације хране
ЈОГУРТ ИНТЕГРАЛНЕ ЖИТАРИЦЕ
Апсорпција калцијума, која јогурт чини драгоценом намирницом, смањена је због оксалата које садрже интегрални производи. Ако волите мекиње, наставите да их узимате, али не у комбинацији с млеком или јогуртом. Комбинација сира или јогурта и намирница богатих оксалатима (какао, спанаћ, суве шљиве) такође није добра.
МЛЕКО КАФА
Осећај тежине у желуцу ујутро често је последица беле кафе. Кафа садржи низ киселина, међу којима кофеинску, које мењају беланчевине из млека и стварају велике угрушке казеина, који су тешко варе. Још је гори капућино: млечна пена још више мења беланчевине. Ако баш не можете да се одрекнете беле кафе, пијте је уз хлеб или кекс, јер они смањују угрушке.
СИР ШУНКА
Гурманска комбинација, али да ли је здрава? Не баш, јер сир садржи калцијум, а саламе гвожђе. И једни и други пролазе кроз црева везани за исте беланчевине. Замислите воз за хиљаду путника у који сте укрцали њих 1.500. Неко ће свакако стајати. Исто се догађа гвожђу и калцијуму ако их унесемо истовремено: беланчевине ће због утицаја гвожђа успети да пренесу само један део калцијума, па он остаје неискоришћен.
Добре комбинације хране
ШНИЦЛА ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЛИМУНОМ
Витамини Ц и А из салате помажу организму да победи штетна једињења из пржене масноће, међу којима су слободни радикали, одговорни за оштећење ћелија, али и за стварање бора.
Ипак, заблуда је да салата зачињена лимуном може на неки начин апсорбовати масноћу од пржења: количина масноће и калорија остаје иста.
ПАСУЉ МЛАДИ ЛУК
Гвожђе из пасуља, радича и купуса боље се апсорбује у комбинацији с витамином Ц, којег највише има у младим перцима лука. Зато уз пасуљ или сочиво поједите салату од свежег сезонског поврћа.
ШАРГАРЕПА УЉЕ
Намирнице богате каротеном и витаминима А (спанаћ и радич), Е (купус и зелена салата) и К (парадајз) увек треба зачинити уљем. Јер да би их организам апсорбовао, морају се отопити управо у масноћи. Ако више волите природно поврће, једите га уз јело које садржи масноће, рецимо уз тестенину с месним умаком.