ГАСТРИТИС ДИЈЕТА: Храна и сокови који ублажавају упалу желуца
Олакшајте себи.
Гастритис је обично изазван инфективним организмима као што су бактерије, вируси и паразити.
Други фактори који могу да изазову гаститис су повреде, алергија на храну, алкохол и честе употребе лекова. Гастритис може бити акутни односно да се деси једном, или хронични, који се јавља повремено.

ВАЖНО - ДЕТАЉНО УПУТСТВО како да се ПОТПУНО ЗАШТИТИТЕ од КОРОНЕ у супермаркетима

Ризница здравља: Ево којих све мука ће вас ослободити ова биљка! (РЕЦЕПТ)

10 грешака које многи праве када користе антибактеријске марамице: Може бити опасно!
Иако не постоји дијета која може да излечи гастритис, постоји много различитих дијета које могу ублажити симптоме гастритиса и да олакша муке пацијентима.
Овај режим исхране има четири фазе и ставља акценат на храну која је лако сварљива. Требало би да једете храну коју може да поднесе стомак и пијете одговарајуће течности да се не дехидрира и да се спречи губитак тежине и хранљивих материја из тела.
Ако имате мучнину, пролив, губитак апетита, боље је да једете мање оброке чешће уместо три велика оброка током дана. Покушајте да једете редовно у истим временским интервалима током дана, а избегавајте намирнице које изазивају непријатност.
Током првих 24-36 сати акутног напада гастритиса, треба да узимате и само течност. У почетку нека то буде бистра течност - почните са малим гутљајима воде, а можете и да само држите коцкицу леда у устима (ако вам не смета због зуба) и да је полако отапате.
У обзир долази и вода са мало раствореног ђумбира, разређен сок од јабуке, ретка супа, чај без кофеина. Избегавајте: сокове цитруса, алкохол, кафу. Често уносите течност, али помало, тако да попијете најмање 2 до 3 литре дневно.
Кад прођу први симптоми - јака мучнина, повраћање и пролив, почните са густим течностима - сок од поврћа, пиринчана вода, али и вода у којј се кувала пшеница.
Воће без превише киселине можете да испасирате и разблажите водом па да полако пијете - на пример, банану. Требало би да избегавате млечне производе, јер они могу да изазову мучнину, повраћање, дијареју и нелагодност у стомаку.
Када се желудац навикне на све течности, онда можете почети да једете меку храну као што су тестенина, кувани пиринач, обарени пиринач без масноже, кромпир пире, кувани кромпир, житарице, кувани кукуруз, печени хлеб у тостеру без путера или маргарина, кекс, крекери, кувано поврће, кувано или конзервирано воће, прерађени млечни производи као што су јогурт, швапски сир, маслац, печена или кувана риба и живина без коже и масти.
Када симптоми престану, не прекидајте одмах с лаком храном. Процес враћања пуног режима нормалне исхране може потрајати неколико дана док се тело прилагоди. У почетку, можда ћете морати да избегавати одређене намирнице које иритирају желудац.
То су: зачињена, масна храна, алкохол, ораси, семенке, сирово поврће, воће неољуштено, љута паприка, чили у праху, кофеин, парадајз, цимет, каранфилић, бели лук.

Моћ замрзнутог лимуна: Нисте ни свесни шта све лечи!

Корона се не преноси само капљичним путем: На овај начин се зараза шири дупло брже

ХЕРОЈИ ДАНАШЊИЦЕ: Исповести лекара на првој борбеној линији против КОРОНА ВИРУСА - ОВО је веома ВАЖНО!

Чувају здравље срца и дисајних путева: 8 разлога зашто ротквице морају да се нађу на вашој трпези!

ЦИНК НЕ МОЖЕ САМ ДА СЕ ИЗБОРИ: Ова ДВА витамина су КЉУЧНА у борби против КОРОНЕ!