Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Помаже да КОСТИ ЗАРАСТУ, уклања модрице и спортске повреде! Ову БИЉКУ су користили за третирање чира!

15.04.2021. 07:52
Пише:
Србија Данас
koren gaveza
корен гавеза / Извор: Фото: Youtube printscreen/snagabilja

Веома је лековита!

На каналу Снагабиља пронашли смо све о гавезу, колико је ова биљка здрава и како се припремају мелем и тинктура од гавеза. 

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

ЈЕДИ ОВО ЗА ВЕЧЕРУ 3 ДАНА ЗАРЕДОМ: Нећеш веровати шта ће изаћи из твог стомака!

ЈЕДИ ОВО ЗА ВЕЧЕРУ 3 ДАНА ЗАРЕДОМ: Нећеш веровати шта ће изаћи из твог стомака!

gavez
гавез / Извор: Фото: Youtube printscreen/snagabilja

Спољашња употреба

Важно је и да се кост намести и да буде у правом положају пре него што се третира. Поред каше од гавеза, прави се мелем од гавеза и тинктура од гавеза. 

Мелем од гавеза је изузетно добар за реуматизам, проблеме са костима, мишићима. Мелем може да се прави од корена, али и од листова. 

Тинктура се прави тако што се корен пресече на пола и у њега се дода алкохол. Тинктура се разблажује прокуваном водом и користи се за третирање у случају модрица, удараца, спортских повреда. 

Унутрашња употреба

У народној медицини се гавез користио и за третирање чира на дванаестопалачном цреву, јер садржи алантоин који подстиче обнављање ћелија. Међутим, гавез има и састојке који оштећују јетру, због чега се у случају да имате проблем са јетром или било ко од чланова ваше породице и фамилије, немојте га користити. 

Мелем од гавеза, припрема

  • 250 грама свињске масти или путера
  • 25 грама корена гавеза
  • 25 грама листова и цветова гавеза

Отопите маст и у њу сипати прво корен, па листове гавеза. Смањи се температура и све се сједини. Чим чујете звук пржења скините смесу са шпорета и мешајте је још два минута.