Покушавате да ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕ? Онда морате да знате која храна садржи НИКОТИН - може да вам помогне код КРИЗА, а НЕ ШТЕТИ
Студија је показала да је једење ових намирница заиста ефикасно
Свако ко је пушач зна да је остављање дувана претешка одлука. Разлог томе је што никотин изазива озбиљну зависност, а симптоме апстиненције не треба подцењивати – веома су реални и могу да потрају дуго, нарочито ментална борба коју треба да водите.
У Србији око трећине одраслих конзумира цигарете и друге дуванске производе, а годишње због пушења умре 15.000 људи.

Једино 36-ЧАСОВНИ ПОСТ помаже код САЛА НА СТОМАКУ - Метода која приморава тело ДА ПОЧНЕ ДА ТОПИ резервоаре МАСТИ

Није крива ВАКЦИНА против Ковида, ни ХЕПАРИН! Научници дошли до ЗАСТРАШУЈУЋЕГ ОТКРИЋА да ОБИЧНА ПРЕХЛАДА може изазвати СМРТОНОСНИ поремећај КРВИ
Број пушача у Србији старијих од 15 година је 2,8 милиона - проценила је Светска здравствена организација (СЗО).
Иако влада уверење да је никотин најштетнији састојак цигарета, истина је да на здравље више утиче на стотине других хемикалија у дувану.
Деловање никотина може утицати на краткорочне функције мозга, сузити крвне судове, повећати крвни притисак и пореметити рад срца.
Пушењем једне цигарете унесе се у организам око 1,5мг никотина, а летална доза за одраслу особу је 60мг. До смрти долази због респираторне парализе. Никотин се ресорбује се преко велике респираторне површине плућних алвеола за неколико секунди током пушења, а у много мањој мери и локално кроз кожу и слузокожу.
Ефекти никотина остварују се двојако: специфичним агонистичким деловањем на никотински тип ацетилхолинергичких рецептора и неспецифично, покрећући механизме награде и позитивног поткрепљења, преко допаминергичког и других система који учествују у механизмима стварања зависности.
Код хроничних пушача долази и развоја зависности и на психолошком и на физичком (физиолошком) нивоу. Такође се јавља читав низ промена и сметњи у функционисању и на когнитивном, афективном и соматском плану.
Било да је у питању дуван или електронска цигарета постоји низ алата које можете користити да се ослободите никотина. Фластери и жваке су међу најпопуларнијим. Али да ли сте икада размишљали о својој исхрани?
Никотин је природно произведен алкалоид и стимуланс који се налази у биљци названој Помоћница (Соланацеае), која долази из породице велебиља. То значи да је дуван породице којој припадају и парадајз и плави патлиџан. Што последично доводи то дога да сваког дана уносимо мале дозе никотина у уобичајеном воћу и поврћу.
Студија објављена у часопису "Ницотине анд Tobacco Research" обављена на 1.000 пушача показала је да су они који су јели највише воћа и поврћа имали три пута већу вероватноћу да ће остати без дима најмање 30 дана.
Штавише, престанак пушења је повезан са повећаним апетитом и повећањем телесне тежине. Зато је добра идеја да уместо нездравих слаткиша и грицкалица једете нискокалорично воће и поврће.
- Иако је никотин природно присутан у воћу, поврћу и другој храни коју свакодневно једемо, нивои су изузетно мали, тако да нема шансе да постанете зависни од њих, каже Маркус Линдблад.
- Када конзумирате ову храну, мале концентрације никотина путују кроз црева и ваше тело их лако вари. У поређењу са тим, никотински производи (као што су никотинске кесице) имају много веће количине никотина који се апсорбују у крвоток. Никотин који се налази у биљкама велебиља и другој храни мери се у микрограмима (µг). Милион µг једнако је једном граму, тако да су нивои минимални.
- Међутим, добро је да људи разумеју шта је никотин и где се може наћи.
Маркус се осврће на воће, поврће и другу свакодневну храну у којој се може наћи никотин.
Плави патлиџан
- Једна од свакодневних намирница које садрже никотин, а које се често налазе у вегетаријанским јелима, је патлиџан. Ово поврће је у ствари велика биљка из породице велебиља и на грам веома вољеног воћа наћи ћете изненађујућих 100 µг никотина.
Међутим, требало би да поједете 10 кг патлиџана да бисте конзумирали исту количину никотин као код цигарета.
- То би била прилично велика мусака!
Кромпир
Познато је да Срби воле да једу кромпир у свим облицима
- У просеку, кромпир може да садржи око 15 µг/грам никотина, рекао је Маркус.
- Зрели и зелени кромпири садрже већу концентрацију никотина (око 42 µг/грам), али је, на срећу, мање је вероватно да ће се конзумирати у овом облику. Међутим, ако одлучите да изгњечите кромпир или га направите у пире, концентрација никотина може порасти и до 52 µг/грам.
Карфиол
Маркус је рекао да је карфиол једна од најизненађујућих свакодневних намирница које садрже никотин.
- Иако карфиол заправо није у породици велебиља, он и даље садржи око 16,8 µг/грам никотина, рекао је он.
Зелене паприке
Зелене паприке се лако убацују у тестенине, кари и салате.
- Можда је то само мала количина, али зелена паприка може да садржи између 7,7 и 9,2 µг/грам никотина, рекао је Маркус.
Парадајз
Парадајз је вероватно најизненађујуће поврће које садржи никотин.
- Док незрели парадајз обично садржи већу концентрацију никотина, како зри концентрација има тенденцију да опадне, рекао је Маркус.
- Просечан парадајз који ћете наћи у супермаркету вероватно садржи око 7,1 µг/грам никотина.
Чај
Обожавано пиће широм Велике Британије, чај је такође део породице велебиља.
- Неки кувани и инстант чајеви (и црни и зелени) могу да садрже никотин. Обично се концентрација никотина у чајевима креће од 100 до 285 µг/грам, тако да би опет требало да попијете много напитака да бисте осетили било какав ефекат од тога.