Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОГОРШАВА СИТУАЦИЈУ: Ево која храна ХЛАДИ, а која ГРЕЈЕ организам, када је топло једите ове намирнице

23.06.2021. 16:21
Пише:
Србија Данас
Vrućina, Toplotni udar
Врућина, Топлотни удар / Извор: Профимедиа

Масне и слане намирнице подижу температуру.

 Један од начина како смањити штетне последице високих летних температура на наше здравље и расположење је управо и правилна исхрана, поред редовне хидратације.

Реакција тела на повишене температуре је снижавање телесне температуре знојењем. Као негативан ефекат тог природног телесног одбрамбеног механизма може се појавити дехидрација организма и друге нежељене појаве.

Позната ПЕВАЧИЦА изгубила чак ПЕДЕСЕТ КИЛОГРАМА уз помоћ ове ДИЈЕТЕ: Заснива се на напитку од пар састојака

Позната ПЕВАЧИЦА изгубила чак ПЕДЕСЕТ КИЛОГРАМА уз помоћ ове ДИЈЕТЕ: Заснива се на напитку од пар састојака

Додај ЈЕДНУ КАШИЧИЦУ ове намирнице у јутарњу КАФУ, ово ЕЛИМИНИШЕ ЦЕЛУЛИТ, помаже да СМРШАШ веома БРЗО

Додај ЈЕДНУ КАШИЧИЦУ ове намирнице у јутарњу КАФУ, ово ЕЛИМИНИШЕ ЦЕЛУЛИТ, помаже да СМРШАШ веома БРЗО

Неправилном исхраном повећавамо знојење организма и самим тим повећано губљење телесне течности, минерала и неких витамина. Варење тешке хране захтева већу активност метаболизма, што индиректно повећава телесну температуру.

lubenica
лубеница / Извор: Профимедиа

Лети генерално треба уносити мање калорија, односно енергије коју добијамо из хране, што је додатни разлог да лети избегавамо масну и тешко пробављиву храну.

Посебно су штетне намирнице као што су:

  • јако зачињена јела
  • печена, пржена и похована храна
  • масна меса и месни производи
  • пића са кофеином
  • слаткиши
  • газирина заслађена пића
  • претерано расхлађена пића

Масна и тешка храна отежава циркулацију, тако да је потребно како се температуре ваздуха повећавају, смањивати конзумирање тешко пробављивих јела.

Krastavac
Краставац / Извор: Профимедиа

Уместо течности може се конзумирати сезонско воће и поврће, а најбољи избор су зелена салата, парадајз, краставац, лубеница, диња и јабуке. Ове намирнице садрже у просеку више од 80% воде и пропорционалну количину минералних материја, тако да служе и као укусан извор воде, али и минерала, који се губе испаравањем, односно знојењем.

Корисно је конзумирати намирнице као што су махунарке, семенке, нерафинисана уља, посебно маслиново уље и мање количине рибе и плодова мора, које ће организам нахранити квалитетним нутријентима.

povrće
поврће / Извор: Профимедиа