Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМАТЕ ПОВИШЕН ШЕЋЕР У КРВИ? Ове воћке ОБАВЕЗНО треба да избегавате

01.01.2023. 11:20
Пише:
Србија Данас
voće
воће / Извор: Профимедиа

Пазите на исхрану!

- Све врсте воћа имају здравствене бенефите, чак иако имате дијабетес - рекла је дијатетичарка Зое Фиенман и додала да оно садржи влакна, витамине и минерале који су потребни вашем телу.

Ипак, оно на шта би требало да обрате пажњу људи који болују од дијабетеса јесте количина шећера коју воће има и гликемијски индекс.

 

 

- Што је гликемијски индекс већи, то значи да се храна брже разграђује што може да доведе до бржег скока шећера у крви – каже Фиенман и додаје да људи могу различиту да реагују на различиту храну.

- Једна особа која болује од дијабетеса моћи ће да толерише банану без већег пораста шећера, а друга ће можда морати да их избегава у потпуности – каже Фиенман и додаје да је увек битно да се консултујете пре свега са лекаром око исхране која је најбоља за вас и ваше тело.

Величина порције је важна за све врсте воћа, посебно за оне са високим гликемијским индексом. Фиенман препоручује да размислите о величини порције која одговара величини тениске лоптице и да у једној порцији поједете половину шоље. Чак и у тако малим порцијама, неко воће са више природних шећера може да утиче на дужи скок шећера у крви.

Воће које садржи велику количину природних шећера и које би дијабетичари требало да избегавају:

banana
банана / Извор: Профимедиа

манго
банана
папаја
ананас
лубеница

Осим ових врста воћа које би требало да заборавите уколико болујете од дијабетеса, обратите пажњу и на још неке потенцијалне изазове.

Избегавајте конзервирано воће.

- Конзервирано воће у воћном сирупу није идеалан избор за особе са дијабетесом - каже нутриционисткиња Ким Роуз.

Опрезно са сувим воћем

Суво воће је веома укусно, али садржи и велике количине шећера, па чак и мала количина сувог воћа може да нашкоди особа са дијабетесом.

Уколико волите да једете суво воће, онда се држите малих количина. Роуз препоручује урме, смокве и суве шљиве јер оне имају низак гликемијски индекс.

Смутији и цеђени сокови посебно опасна категорија

Многи соковии смутији који се купују у продавници садрже додатне шећере, па је најбоље да их избегавате ма колико да изгледају фантастично, а о укусу и да не говоримо.

Ако баш желите смути, боља опција је да га сами направите и то углавном од поврћа, а да додате половину банане због слаткоће.