Имате проблема са ЖЕЛУДАЧНОМ КИСЕЛИНОМ? Ових 10 врста намирница ПОГОРШАВАЈУ горушицу - ИЗБЕГАВАЈТЕ ИХ!
Ове се намирнице најчешће сматрају окидачима горушице.
Имате проблема с рефлексом желудачне киселине? Избегавајте процесирану храну, масне и слатке оброке, али и намирнице с високим постотком киселости.
Бели и црвени лук најчешће сматрају окидачима жгаравице. Кување већине оброка започиње пржењем белог лука који храни дају дубину укуса и лепу арому. Ако патите од проблема са желуцем избегавајте конзумацију лука и белог лука, а поготово у сировом облику.

Сандра Африка открила за кога навија, МНОГИ СЕ НИСУ НАДАЛИ ОВОМЕ! Ево кога је певачица подржала!

Постоји СЕДАМ ВРСТА ЉУБАВИ, а једна је за цео живот: Ако ваша веза има ова ТРИ ЕЛЕМЕНТА могла би да траје заувек!

Девојка се ОНЕСВЕСТИЛА ОД ВРУЋИНЕ у градском превозу - али РЕАКЦИЈА путника је још ЈЕЗИВИЈА (ВИДЕО)
Цитрусно воће попут лимуна, грејпа, мандарина и наранџа препуно је киселина које ће погоршати жгаравицу. Смањите и конзумацију сокова који се базирају на том воћу.
Парадајз је један од најчешћих окидача жгаравице. Избегавајте пречесту конзумацију овог летњег воћа, али и прерађевине од њих попут сока од парадајза, концентрата од парадајза или кечапа.
Суперхрана која чини чуда за организам: Ових 9 моћних намирница треба свакодневно јести!
Нана
Иако се нана сматра састојком који ублажава проблеме с пробавом, није учинковита у сузбијању жгаравице. Шта више, погоршава је. Осетљиву желудачну киселину надражиће пеперминт бомбона и жваке.
Пржена храна
Ако имате проблема с враћањем желудачне киселине у једњак избегавајте пржену и масну харану припремљену у дубоком уљу – од пржених кромпирића, преко шницли од црвеног меса до колутића од лука. Зачињена храна
Јаки и љути зачини попут чили папричица и црног или кајенског бибера негативно утичу на желудачну киселину.
Кафа и чај
Кофеински напитци попут кафе и црног чаја погоршавају желудачни рефлекс. Пијте уместо тога у умереним количинама безкофеинску кафу, као и биљне напитке од камилице или ђумбира.
Газирана пића
Газирана пића су богата шећерима и кофеином који негативно делују на количине желудачне киселине које се враћају у једњак. Алкохол
Из истог разлога треба избегавати и алкохолна пића, а поготово вино које садржи доста киселина.
Чоколада
Ако имате проблема са желудачном киселином, умерено једите чоколаду која представља троструку претњу за повећање жгаравице јер садржи шећере, кофеин, али и какао.
Савет плус:
Враћање желудачне киселине у једњак десиће се и ако непосредно након оброка легнете у кревет. Шта више, препоручује се конзумација било какве хране барем два сата пре спавања. Избегавајте и унос великих количина хране одједном. Уместо тога повећајте број оброка, али смањите количину хране коју једете за доручак, ручак, вечеру и међуоброке.