Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЈАЧАЈТЕ ИСХРАНУ - Намирнице идеалне за хладне ЗИМСКЕ ДАНЕ, опорављају и дају снагу, храна која ГРЕЈЕ

19.12.2023. 22:41
Пише:
Србија Данас
čorba
чорба / Извор: Shutterstock

У току зиме нам је потребна јача исхрана како бисмо функсионисали. Зато вам препоручујемо неке од намирница које обилују неопходним витаминима који су нам потребни у току зиме.

Хладни дани су стигли, зато је битно какво гориво пружате организму како би остао снажан и отпоран у току јесени и зиме. Предлог је да се у ток зиме храните намирницама које греју организам, јачају имунитет и поправљају расположење, што је веома битно у току хладних, зимских дана, када немамо прилику да уживамо у сунцу. Сирове намирнице које сте јели летос замените куваном храном, топлим супама, чорбама и потажима.

У наставку вам дајемо списак намирница које су веома добар избор за хладне јесење дане.

Први СИМПТОМИ БОЛЕСНЕ ЈЕТРЕ - Знојење и лош дах се најлакше препознају, али ове СИГНАЛЕ тела многи занемареjetra

Први СИМПТОМИ БОЛЕСНЕ ЈЕТРЕ - Знојење и лош дах се најлакше препознају, али ове СИГНАЛЕ тела многи занемаре

Чак је БОЉИ и ОД КУПУСА - Поврће одлично за детокс, хранљиво, дијетално и веома јефтиноkupus

Чак је БОЉИ и ОД КУПУСА - Поврће одлично за детокс, хранљиво, дијетално и веома јефтино

Овас

Без обзира на то што спада у житарице, овас је богат мастима, али и протеинима који се веома лако претварају у енергију, а тиме повећавају отпорност организма на хладноћу. Овсене пахуљице можете јести за доручак у комбинацији са млеком биљног порекла.

Хељда

Хељда је такође храна која греје тело. Осим што доприноси загревању организма, ова житарица подстиче лучење хормона ендорфина, који поправља расположење. Помаже у лечењу болести крвотока, реуме, дијабетеса и стомачних обољења, а богата је протеинима и витаминима Б1 и Б2.

Црни пасуљ

Ова махунарка одличан је извор гвожђа и бакра који јачају имунитет, те снадбевају мишиће кисеоником који подстиче сагоревања масти, па тиме и греје организам. Богат је и протеинима, угљеним хидратима, влакнима и омега 3 масним киселинама.

Авокадо

У зимским данима користите га као један од састојака у топлим потажима, чорбама или топлим преливима као прилозима уз главно јело. Ово воће богато је здравим мастима које помажу у смањењу нивоа лошег холестерола, те снадбевају ћелије храњивим материјама.

Avokado
Авокадо / Извор: Профимедиа

Љута паприка

Капсаицин из љуте паприке убрава циркулацију па на тај начин загрева организам. Позитивно делује на рад срца, ублажава болове и поправља расположење. Осим тога, подстиче сагоревање масти и јача имунитет. Ово поврће додајте куваним јелима и потажима, а можете га користити и у облику зачина.

Ђумбир

Ова биљка делује једнако као и љута паприка. Наиме, захваљујући љутим супстанцама које садржи активира рецепторе топлоте у организму, па тиме загрева тело, те убрзава циркулацију. Можете га користити као зачин, али и као састојак у бројним топлим напицима.

Đumbir
Ђумбир / Извор: Профимедиа

Светло сусамово уље

Будући да је богато линолеинском киселином, светло сусамово уље учествује у процесу претварања хране у енергију, а тиме повећава телесну температуру и загрева организам. У исхрану уврстите и друге махунарке попут црвеног сочива и грашка, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, а и бели лук, који такође греју организам.