Да ли су беланца заиста ЗДРАВИЈА ОД ЖУМАНЦА? Често једемо јаја за доручак, чули смо и да подижу холестерол, а стручњак открива ШТА ЈЕ ИСТИНА
Конзумирањем само белог дела јајета ускраћујете телу неке од хранљивих материја.
Са пандемијом корона вируса људи много више једу јаја, али иако су једна од најјестивијих намирница, никако да се стручњаци договоре колико су јаја здрава да се једу и да ли су жуманца лоша за нас.
Изгледа да се сваке друге недеље изводи ново истраживање везано за јаја, од којих нека повезују повећано конзумирање јаја са већом стопом смртности, док друга откривају да људи који једу јаја имају нижу стопу срчаних болести. А ту је и велика дебата о здравственим вредностима различитих делова јаја и о томе да ли жуманце треба избегавати или не.

ЗИМСКО ЧУДО, НАПИТАК КОЈИ ЋЕ ТЕ ОДУШЕВИТИ: Убрзава мршављење и смањује апетит! (РЕЦЕПТ)
Нутриционисти се слажу да су храњиве вредности једног целог јајета прилично спектакуларне.
- Јаја су одличан извор неколико кључних хранљивих материја које се налазе и у жуманцету и у беланцету. Цело јаје нашем организму обезбеђује велики број макро и микронутријената - рекао је нутрициониста Тамар Семјуелс

ОНЕ СУ КРИВАЦ ШТО СЕ МАСНЕ НАСЛАГЕ ТАЛОЖЕ Ако се не одрекнете ове четири намирнице никад нећете имати РАВАН СТОМАК
Једно велико јаје садржи 77 калорија, 6 грама масти и прегршт витамина, укључујући А, Б2, Б5, Б12, Д и фолате, као и калцијум и цинк.
Иако сваки део јајета нуди различите храњиве састојке - беланца су нискокалорична и богата протеином, док жуманца имају више калорија и углавном добре масти - већина нутрициониста ће вам рећи да је цело јаје прилично "савршена" храна.
Зашто сви онда покушавају да избегну жуманце?
Иако су беланца популарна намирница за мршављење јер су нискокалорична, а пуна протеина (што значи да вам поможу да останете сити пуни дуже од осталих нискокалоричних намирница), у већини случајева конзумирањем само белог дела јајета једноставно ускраћујете телу неке од сјајних хранљивих материја - посебно ако прескачете жуманце због холестерола.
- Жуманца су изашла на лош глас највише због неквалитетних истраживања од пре више од 50 година која су пронашла прехрамбени холестерол, у храни попут жуманаца, који доприноси високом холестеролу у крви, а затим и срчаним болестима - рекао је Семјуелс.
Она је додала да су новије, квалитетније студије откриле да прехрамбени холестерол има мало утицаја на ниво холестерола у крви за око 75 одсто становништва.
- Чак је и америчко Министарство пољопривреде укинуло застареле препоруке за ограничење прехрамбеног холестерола - рекла је она.
Нутрициониста Ванеса Рисето објаснила је како се прехрамбени холестерол обично понаша у телу.
- Јетра производи холестерол свакодневно и она тај свој производ смањује када холестерол више конзумирате у исхрани, рекла је Рисето и додала да ако то јетра није у могућности, то стање се зове хиперхолестеролемија.
Рисето је рекла да код 70 одсто људи јаја уопште не подижу холестерол, док код 30 одсто њих јаја могу само благо да подигну холестерол. Ако имате историју високог холестерола или сте забринути због реакције организма на јаја, најбоље је да се обратите лекару.
Закључак је, дакле, да већини људи заиста недостају неки витамини, минерали и добар холестерол ако прескачу жуманца, па уколико немате здравствено стање које исхрану која садржи холестерол чини лошом идејом, препоручљиво је да једете цела јаја.

И МАРИНА ЈЕ УЗ ЊЕГА: Дарко Лазић једном реченицом показао колико пати за својим оцем! (ФОТО)
