Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И ДАЉЕ ЈЕДЕТЕ ЈАЈА ОД УСКРСА? Одмах прекините! Нисте ни свесни колико можете да угрозите ЗДРАВЉЕ

18.04.2023. 12:23
Пише:
Србија Данас
jaja
јаја / Извор: Фото: Shutterstock

Ако сте оставили кувана јаја на собној температури након што се их офарбали за Ускрс - имамо јако лоше вести за вас

Многи и даље уживају у куваним јајима која су им преостала од Ускрса, али нису ни свесни колико то може да буде опасно по њихово здравље, поготово када је тровање храном у питању. 

Салмонела је најчешћи облик тровања храном и због тога је најбоље да јаја одмах након кувања охладите и ставите у фрижидер, ако желите да је избегнете.

Ова два знака су ИДЕАЛАН ПАР, њихов БРАК ЈЕ НАЈЈАЧИ! Заједно могу да помере планине - не може им нико ништа!

Ова два знака су ИДЕАЛАН ПАР, њихов БРАК ЈЕ НАЈЈАЧИ! Заједно могу да помере планине - не може им нико ништа!

ДОКТОР УПОЗОРАВА! Ово једемо СВАКИ ДАН, а изазива ОШТЕЋЕЊА НА МОЗГУ: "Обично ОВА храна стоји на полици"

ДОКТОР УПОЗОРАВА! Ово једемо СВАКИ ДАН, а изазива ОШТЕЋЕЊА НА МОЗГУ: "Обично ОВА храна стоји на полици"

У случају да то нисте урадили и оставили сте дуже време кувана јаја на собној температури, дозволили сте опасним бактеријама, укључујући и салмонелу да се опасно размножавају. Бактерије се убрзано размножавају на температури између 4 и 60 степени Целзијуса и ово се назива опасном зоном.

uskrs
ускрс / Извор: Фото: Shutterstock

Просечна температура у стану износи између 18 и 22 степени Целзијуса, док је она у фрижидеру знатно нижа због чега се успорава раст бактерија.

Судећи по подацима до којих је дошао Центар за контролу болести у Америци, ако сте кувана јаја оставили на собној темепратури дуже од 2 сата, комотно их можете бацити. Ово правило од два сата односи се на јаја која сте управо скували, али и на она која сте извадили из фрижидера.

Иако можда верујете да су кувана јаја безбеднија од свежих, она су заправо подложнија бактеријама јер се током процеса кувања оштећује заштитни слој на љусци јајета.

Јасан знак да су јаја покварена јесте мирис. Ако осетите да кувана јаја имају непријатан мирис који подсећа на сумпор, одмах их баците.