Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАЗИТЕ ДА СЕ НЕ ОТРУЈЕТЕ! Нутрициониста за СД открива колико дуго смете да једете јаја после Ускрса - ВИШЕ ОД ОВОЛИКО НЕ СМЕТЕ ПОЈЕСТИ ТОКОМ ДАНА

15.04.2023. 11:11
Пише:
Србија Данас/Ј.Шипчић
uskrs
ускрс / Извор: Фото: Профимедиа

Кувана јаја имају знатно краћи рок неко свежа.

Стручњаци упозоравају да кувана јаја имају знатно краћи рок него свежа - основно правило је да би јаја након кувања требало држати у фрижидеру, а не у корпи на столу.

Колико дуго након Ускрса Вам се јаја повлаче по столу и служе као главни украс? Тешко је проценити колико би јаја требало скувати за Ускрс, али у већини случајева, остаци од празника остају далеко дуже него што би требало.

ЛОШЕ ВЕСТИ! Очекујте ПРОБЛЕМЕ са финансијама, везу са ЗАУЗЕТОМ ОСОБОМ, неспоразуме - астролог објашњава ЗАШТО

ЛОШЕ ВЕСТИ! Очекујте ПРОБЛЕМЕ са финансијама, везу са ЗАУЗЕТОМ ОСОБОМ, неспоразуме - астролог објашњава ЗАШТО

ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК за СД о СТРАСНОЈ НЕДЕЉИ - О дувану, алкохолу и брачној постељи, НИЈЕ ПОСТ само суздржавање од јела

ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК за СД о СТРАСНОЈ НЕДЕЉИ - О дувану, алкохолу и брачној постељи, НИЈЕ ПОСТ само суздржавање од јела

Са нутриционистом и фитнес тренером Иваном Шарчевић причали смо о исхрани након ускршњег поста, колико јаја дневно да једемо за празнике, као и колико дуго јаја могу да стоје након Ускрса.

- Основа исхране током поста су житарице, воће, поврће, риба и биљне масноће. То значи да се током поста организам навикао на храну која је мање масна и зачињена , такође и мање захтевна за процесе варења или оно што често називамо “лакшом” храном. Људи који посте на води искључују из исхране и све врсте биљних масти, тако да је њихова исхрана још специфичнија.

Како се велики пост завршава и долази нам велики празник, треба обратити пажњу да празнични ручак буде умерен. Да се не претера одмах са храном. Организму је потребно неко време да се прилагоди на промену у исхрани. Самим тим мрсну храну треба постепено уводити. Најбоље је да у исхрани, у првим данима по окончању поста, доминантна храна животињског порекла буду нискомасни млечни производи (млади сир, јогурт, кисело млеко) и поснија меса (пилетина, ћуретина, телетина)., рекла је Ивана.

Uskršnja jaja
Ускршња јаја / Извор: Србија Данас

Ево и колико јаја смемо да поједемо за Ускрс

- Неко опште правило је жене 2, мушкарци 3 у току дана. Сигурна сам да за Ускрс сви поједу по неко више. Мада и ту постоје одступања зависно од физичке активности. Деца која су јако активна могу више, али опет не треба претеривати. На трпези се тих празничних дана налази и друге лепе хране коју требамо конзумирати., додаје Шарчевић.

- Јако је битно да купујемо проверена јаја, да буду свежа, да их правилно кувамо, да их фарбамо природним бојама. Након фарбања јаја је најбоље држати на хладном (у фрижидеру) до 7 дана, пукнута јаја до 5. Што мање да их држимо на столу јер јаја могу изазвати велике стомачне проблеме па је потребно водити рачуна.

jaja
јаја / Извор: Фото: Shutterstock

Пролећни детокс за јак имунитет

- Најбоље је јести доста воћа и поврћа. Све сезонско поврће је заправо одлично, а посебно млади купус јер је лековит. Он ће да нам залечи цео дигестивни тракт, и црева и желудац. Боровнице су одличне за пролећни детокс. Иако су смрзнуте, одлично ће деловати на пробавни систем и избацити отрове из организма.

Уз воће и поврће, потребно је додати и неки извор протеина ( козји сир, парче меса, рецимо, пилетину, ћуретину, белу морску рибу ). Потажи су такође сјајни, али припремљени исправно – да се испасирају и скувају на ватри до 80 степени. Уз такав јеловник ћемо избацити масноће из тела, али и доћи до витке линије., закључила је Ивана Шарчевић.