Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Једите намирнице по бојама и спасите се болести! Црвена за срце, зелена штити од рака, бела јача имунитет...

13.04.2021. 09:25
Пише:
Србија Данас
Indija
Индија / Извор: Профимедиа/илустрација

Ово можда нисте знали!

Нова истраживања доказују да боје имају значајну улогу у исхрани и да свака нијанса означава одређену врсту фитонутријената који су потребни одређеном органу у телу.

Вероватно сте чули фразу да треба јести у бојама дуге, а иза ње стоји јасна порука да што више боја имате на тањиру, то ћете више драгоцених антиоксиданаса и фитонутријената унети у организам. Шарене намирнице биљног порекла пуне су антиоксиданаса.

ТРИ ЋЕРКЕ, ТРИ РАЗЛИЧИТЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ Ово су деца Горана Бреговића: Ема, Лулу и Уна су наследиле лепоту од родитеља

ТРИ ЋЕРКЕ, ТРИ РАЗЛИЧИТЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ Ово су деца Горана Бреговића: Ема, Лулу и Уна су наследиле лепоту од родитеља

УЗЕЛЕ 100.000 ЕВРА!? Цеца и Анастасија ЗАРАЂУЈУ од новог БИЗНИСА, а сада се откриле ИСТИНУ о свему!

УЗЕЛЕ 100.000 ЕВРА!? Цеца и Анастасија ЗАРАЂУЈУ од новог БИЗНИСА, а сада се откриле ИСТИНУ о свему!

Напрскај ОВО на МЕСТУ где се СТВАРА БУЂ и гледај како НЕСТАЈЕ! Потпуно ПРИРОДАН начин да се УКЛОНИ!

Напрскај ОВО на МЕСТУ где се СТВАРА БУЂ и гледај како НЕСТАЈЕ! Потпуно ПРИРОДАН начин да се УКЛОНИ!

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Доктор медицине и нутрициониста Деана Миних проучава биљне пигменте и износи закључке да сваки пигмент, та живописна једињења која исхраном уносимо у организам, има своја специфична својства која се поклапају са функционалним улогама у нашем организму.

Закључак је да боје имају своју улогу у исхрани. У том смислу, Миних даје објашњења и препоруке по бојама које доминирају у намирницама. Наглашене су поједине, али имајте на уму да сваки плод одређене боје има слична својства.

Црвено воће и поврће штити од рака, јер својим обиљем ликопена неутралише слободне радикале који уништавају ћелије организма. Снижавају холестерол и подстичу бољи проток крви, па тако спречавају настанак артеросклерозе и болести срца. Штите везивно ткиво и кожу оштећену сунчањем, а подстичу и на активност.

Посебно се истиче нар, односно његове семенке које боју дугују антоцијанима, противупалним флавоноидима који су кључни у спречавању кардиоваскуларних болести, остеоартритиса, реуматоидног артритиса и многих других обољења. Што је шипак црвенији, има више антоцијана. Када узимате црвене воћке, бирајте плодове тамније нијансе, а не оне бледе.

Šargarepa
Шаргарепа / Извор: Фото: Профимедиа

Наранџаста јача вид

Наранџаста и жута храна садрже алфа каротен који штити од рака, но она садржи и бета каротен који се у телу претвара у витамин А и штити кожу од утицаја слободних радикала и добар је за очување вида.

Шаргарепа је први избор у овој боји јер је пуна каротеноида, посебно бета-каротена, претече витамина А за који знамо да је пресудан за здравље очију. Иако ово наранџасто поврће можете припремити како желите, ипак постоје нека правила. Добро га оперите, не љуштите и не бацајте врхове. Кожица шаргарепе и врхови садрже обиље хранљивих састојака: витамин Ц, хлорофил, магнезијум и влакна. Обавезно шаргарепи додајте мало масноће која је потребна да би се извукао максимум од каротеноида којима обилује.

Жута спречава упале

Лимун је најистакнутији представник жуте боје. Међутим, код лимуна је проблем што је тешко доћи до плода из контролисаног узгоја. Попут шаргарепе, и код ове воћке су фитонутријенти концентрисани у кори. Лимунов сок има значајне количине витамина Ц, који игра кључну улогу у јачању имунитета и превенцији упалних процеса, али кора садржи чак пет до 10 пута више витамина од самог сока. Кора такође садржи једињења која се називају салвестрол К40 и лимонен, за која се зна да имају антиоксидативна својства. Ако успете да дођете до органског производа, лимунова кора је извор бројних биофлавоноида и есенцијалних уља.

Важно је да сваки ваш дневни мени буде састављен од бар 50 одсто воћа и поврћа, али свежег, јер ћете на тај начин добити највише храњивих састојака - влакана, витамина, ензима...

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Зелена штити од рака

Зелена храна садржи хемикалије које чувају тело од рака инхибирајући канцерогене материје. Хлорофил који воћу и поврћу даје управо ту зелену боју је веома важан јер прочишћава тело, а исто тако садржи много калцијума и других минерала. Наука је доказала да је зелени чај једна од најбољих зелених намирница на свету. Наиме, он садржи специфичну врсту флавоноида, названу епигалокатехин галат (ЕГЦГ), за који је доказано да ублажава упале, побољшава осетљивост на инсулин, па чак помаже у смањењу ризика од неких карцинома. Наравно, и све остале намирнице зелене боје обилују антиоксидансима, па не заборавите на кељ, спанаћ, купус, блитву, јабуке и крушке зелене коре...

Плава и љубичаста чувају мозак

Иако на први поглед може да делује чудно, намирнице плавољубичасте боје су међу најмоћнијима. Приоритет се даје соку од грожђа, сувом грожђу, кромпиру и шаргарепи љубичасте боје, патлиџану, шљивама... Ипак, као најмоћније међу моћнима истичу се боровнице. Свеже или смрзнуте боровнице нуде драгоцене љубичасте пигменте назване проантоцијанидини, који дају огроман допринос здрављу мозга. Студије су показале да боровница може да подстакне већу мождану активност. За старије је доказано да се свакодневним узимањем десетак плодова боровница током 12 недеља побољшава памћење, док млађима јача концентрацију, учење и памћење.

Бела јача имунитет

Воће и поврће беле и беж боје такође благотворно делују на организам одржавајући здравље костију. Осим тога намирнице из ове групе побољшавају циркулацију и одличне су за артерије. Садрже нутријенте попут бета-глукана, лигнана, моћних подизача имунитета. Конзумацијом белог поврћа смањујете ризик од срчаног удара за чак 50 одсто. Уз то, ови нутријенти су природни борци против разних облика рака и успешнп балансирају ниво хормона... Међу бело воће и поврће спадају јабуке, крушке, банане, краставци, карфиол, бели лук, печурке, пашканат, бела репа…