НЕШТО НАЈЗДРАВИЈЕ ШТО МОЖЕТЕ ЈЕСТИ У ТОКУ СЕПТЕМБРА - Ови плодови су најбољи и хранљиви када се једу свежи
Искористите сезону маскимално!
Ово су најздравији плодови воћа у којима можете уживати током целог септембра. У летњим шетњама ужитак је брати смокве директно са стабла и кушати их у хладу. Но, осим што су дивне за осјетила, још су боље за ваш организам. Садрже природне шећере који вам дају енергију, влакна важна за пробаву и минерале попут калцијума, калијума и магнезијума за здравље костију.
Након врућег лета долази најбоља награда: сочно и слатко грожђе пуно вредних нутријената. Поред природних шећера, ту су влакна и витамин Ц. Међутим, оно по чему се грожђе највише истиче несумњиво су антиоксиданси. Ресвератрол је најпознатији, а његова способност неутрализације слободних радикала повезана је с већом кардиоваскуларном и антиканцерогеном заштитом. Ако их једете са кожицом, можете боље искористити антиоксидансе и добити више влакана, што ублажава затвор и потиче чишћење организма од токсина.
Крушка се препоручује посебно онима који пате од хипертензије јер је богата калијумом и великом количином воде, па делује као диуретик. Присутност влакана и флавоноида већа је у кори крушке него у њеном месу. Ако одаберете органски узгојене крушке, можете их јести с кором без опасности од уноса пестицида.
У касно лето почиње сезона јабука. Иако током године на пијацама и у продавницама можемо пронаћи пуно сорти, оне сада почињу природно сазревати и имају бољи укус. Јабука, коју сви добро подносе, лагана је и богата витамином Ц: комадић од 150 грама осигурава 30 посто дневне потребе и само 75 калорија.
Стрелца чекају ДОБРЕ ВЕСТИ, Рибе да се надају НОВЧАНОМ приливу - Хороскоп за понедељак је ту
ДЕЛУЈУ ОПАСНО, ХЛАДНО И ПРОРАЧУНАТО - Људи рођени у ова три хороскопска знака веома су осетљиви
Њене киселине и соли потичу пробавне излучевине и делују антисептички, буде апетит, побољшавају пробаву и помажу у одржавању оралне хигијене. Такође, има врло вредно влакно: пектин. Не само да погодује цревном транзиту и штити бактеријску флору већ помаже и у смањењу количине холестерола.
Брескве су лагани лаксатив и диуретик, осигуравају три витамина који придоносе одгађању старења: једна бресква од око 200 грама осигурава 33 одсто дневне потребе витамина Ц, 15 одсто витамина А и 10 одсто витамина Е.
Испратите лето шетњама по селу, а успут берите боровнице. Слаткоћа њихових шећера прожима се с благо киселкастим укусом, а у својој унутрашњости крију врло вредне храњиве састојке: влакна, витамине Ц и Е, фолну киселину и нешто жгвожђа. Али изнад свега, као и друге бобице, пружају антиоксидативни учинак помоћу својих антоцијана. Антоцијанини, заслужни за љубичасту боју купина, штите здравље кардиоваскуларног састава и јачају имунолошки сустав.
Због свог богатства гвожђем, фолном киселином и витамином Ц посебно је корисна анемичарима. Осим тога, богата је калијумом. Недавне студије идентификовале су до 13 различитих полифенолних антиоксиданса у блитви, који су повезани с побољшаним здрављем кардиоваскуларног састава и регулацијом шећера у крви.
Одласком лета враћај се купус на велика врата. Међу првима стиже онај који се може јести сиров у јесенским и зимским салатама и који се може киселити, чиме добијамо савршен пробиотик који јача цревну флору.
Ово поврће богато је витаминима Ц и Е, али пружа и добру дозу витамина групе Б, посебно фолне киселине. Такође осигурава калцијум у облику који тело лако апсорбира.
Не само да су лагане и богате минералима и витаминима скупине Б, печурке пружају и солидне дозе селена и витамина Д. Селен и други антиоксиданси штите тело од пропадања станица.
Лети је празилук тањи, а како се ближи јесен, све је дебљи, а укус му је интензивнији, па је идеална намирница за ово доба. Попут белог и црног лука, својих блиских рођака, обилује спајањима сумпора који јачају имунитет и побољшавају циркулацију.