ПРЕ СУНЧАЊА ЈЕДИТЕ ОВО ВОЋЕ: Пуно је каротена, изузетно ЗДРАВО за КОЖУ, нискокалорично, али ХРАНЉИВО
Препорука за ове топле летње дане!
Кајсија је једна од најздравијих воћки. Пуна је витамина и минерала, а кошчица од кајсије се сматра веома лековитом. Свеже кајсије су богате водом, што их чини изузетно освежвајућим воћем, а због много калијума и мале концентрације натријума препоручују се свима са високим притиском.
Немају много калорија, погодују дијабетичарима и онима који желе да сачувају витку линију, а наранџасто-жуту боју “меса” даје обиље каротена који јача вид, кости, ткива, косу и кожу. Зато је добро јести га пре сунчања или након, јер подстиче лепу боју тена.
Прави лек каротин, који се у организму претвара у антиоксиданс витамин А, смањује ризик од кардиоваскуларних, дегенеративних болести.

КРАЉИЦА ТРАНСФОРМАЦИЈА: Ова глумица се због улоге угојила чак 15 килограма! Не бисте је препознали

ЗА ОВА ТРИ ЗНАКА ПОЧИЊЕ НАЈЛЕПШИ ПЕРИОД: Срећа ће их пратити до 2025. године
Најчешће се једу свеже и са кором, али је због тога неопходно да се добро оперу. Могу да се користе и за прављење воћних торти и колача, за њихово декорисање, док гурмани од овог воћа праве умаке, сосеве и прилоге за печења. Домаћице које негују традиционалну кухињу од кајсија праве мармеладе, џемове, слатка и сокове.
Суве кајсије имају толику енергетску вредност да се користе у исхрани астронаута, а добијају се кад се свеже ољуште, па суше на сунцу, или у посебним сушарама на 65-70°Ц. Тако дехидриране кајсије знатно дуже могу да се чувају.
Суве кајсије имају и до шест пута више калорија од свежих
Садрже више минерала и витамина од свежих (посебно витамина А), као и гвожђа (60 г сувих кајсија садржи гвожђа колико и 100 г телетине) због калијума и магнезијума снажан су диуретик, а влакна кајсију убрајају у лаксативна средства.
Кајсија као лек.
Свеже кајсије калорије витамини минерали на 100 г
- 40 калорија
- 9,5 г угљених хидрата
- 2 г влакана
- 17 мг калцијума
- 12 мг магнезијума
- 0,5 мг гвожђа
- 250 мг калијума
- 7 мг витамин Ц
- 27 мцг провитамина А
Суве кајсије калорије витамини минерали на 100 г
- 234 калорије
- 56 г угљених хидрата
- 8 г влакана
- 92 мг калцијума
- 65 мг магнезијима
- 4 мг гвозда
- 1880 мг калијума у траговима
- витамин Ц 1
- провитамина А
Сматра се да је семе кајсије један од најмоћнијих лекова које се могу наћи у природи. А све због тога што садржи витамин Б17.
Шта је витамин Б17
Витамин Б17 (лаетрил, amygdalin) је природни састојак, који се налази у многим намирницама. Амигдалин је први пут откривен 1830. у горком бадему.
Витамин Б17 у већим количинама можете пронаћи у...
дивљим купинама; трешњама; рибизлама; коштицама јабуке, крушке и шљиве; коштицама кајсије, брескве и нектарине; бобу, индијском орашчићу; аустралијсом ораху (мацадамиа).
У нешто мањим количинама има га у сувом грожђу; дудињама; јагодима; семенкама лана; просу, јечму, хељди; црвеном пасуљу, махунама...
Ипак, највећа концентрација витамина Б17 је у коштици кајсије.
Како користити витамин Б17
За превентиву од многих тешких болести, довољно је редовно јести храну богату витамином Б17. На пример, ако поједете дневно три јабуке с коштицама, опскрбићете организам довољном количином Б17 за дневне потребе.
Што се конзумирања семенки кајсије тиче, здрав разум налаже да се одједном не поједе више него што бисмо појели свежих кајсија.
Дакле, кад поједете кајсију, разбијете коштицу па сажваћите и бадемасто језгро. Уопштено, препоручује се конзумирање 5-7 семенки кајсије дневно.
Препоручује се да не узимате више од 35 коштица кајсије дневно.
У терапијске сврхе лаетрил се може унети у организам конзумирањем семенки или уља кајсије, или у таблетама и инјекцијама лаетрила. Б 17 заиста бисмо могли назвати витаминском бомбом која може помоћи при јачању организма које се бори против тешких болести.