Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово нисте знали о СЕНДВИЧИМА! Алекса открива најчешће ГРЕШКЕ у припремању и колико је заправо здраво чувати их у ФРИЖИДЕРУ

03.09.2023. 12:52
Пише:
Србија Данас
sendvič
сендвич / Извор: Shutterstock

Овај оброк изазива налет допамина у наш мозак!

Мало која храна може изазвати толико допамина колико обичнан сендвич. Можда је то због брзине припремања, доступности или могућношћу да стрпамо све из фрижидера у њега, научници још нису одговорили на ово важно питање (или барем нама није познато).

Омиљен оброк свим студентима, школарцима и оним заузетим - може се направити за неколико минута и заситити као кувани оброк.

Травар Момчило открива како победити АЛЕРГИЈУ: Амброзија загорчава живот сваком 10. човеку, ЗАЛЕДИТЕ ову биљку и ПРОДИШИТЕ

Травар Момчило открива како победити АЛЕРГИЈУ: Амброзија загорчава живот сваком 10. човеку, ЗАЛЕДИТЕ ову биљку и ПРОДИШИТЕ

Синхронизујте САТОВЕ! Доба дана када једемо, идемо у теретану и имамо интимне односе одеђују наше ЗДРАВЉЕ - ево када је ПРАВО ВРЕМЕ

Синхронизујте САТОВЕ! Доба дана када једемо, идемо у теретану и имамо интимне односе одеђују наше ЗДРАВЉЕ - ево када је ПРАВО ВРЕМЕ

Савршена су храна за оне који немају времена да буду у заточеништву шпорета да би добили савршен оброк. Али будимо искрени, многи од нас не улажу баш ни пуно труда у прављење сендвича - да ли то значи да не извлачимо максимум из њих? Разговарали смо о томе и још много чему са Алексом Цезари, младом предузетницом који води кафић "Номад Гирл" у Њујорку.

Алексин тим се поноси што никада не прави "добар" сендвич, јер увек теже да он буде сјајан. Зато су пристали да поделио своје савете са нама. Из тима тврде да је прва и најважнија ствар коришћење квалитетних састојака и размишљање о томе колико су састојци здрави. 

Али Алекс наглашава да прављење идеалног сендвича захтева много више него што мислите.

- Прављење сендвича се не завршава набављањем најбољих састојака. Метода постављања одговарајућег односа хлеба и меса заједно са једним од наших специјалних сосева ствара праву комбинацију текстура и укуса.

Постоје многе ствари које могу поћи наопако ако се не користе квалитетни састојци, уколико ставите превише састојака у или ако не употребите одговарајуће зачине.

sendvič
сендвич / Извор: Профимедиа

Многи запослени воле сендвиче, јер могу да их направе увече и ставе у фрижидер. Иако ће ујутру бити хладни, довољно је да одстоје на собној температури или да се баце у тостер. Питали смо их колико је добро да преноће у фрижидеру.

- Сендвичи се могу чувати у фрижидеру, али ми предлажемо да их тостирате пре јела.

И наравно, најважније питање које треба поставити професионалцу - који је најбољи сендвич? По Алексином мишљењу: "најбољи сендвич је "Пиадина", рустикални италијански сендвич направљен на сомуну директно из Италије".

Што је пиадина? У основи ради се о погачама од бесквасног теста, налик тортиљама. Припрема се од пшеничног брашна, масти, воде и / или млека, соли.

Пиадине се пуне слатким или сланим надевима попут сухомеснатих производа, сирева, салата, али једна од најпопуларнијих и најпродаванијих комбинација је комбинација парма шунке, бурате или моцареле и руколе.

Састојци (за 6 пиадина од око 25-30 цм):

  • 500 г брашна
  • 250 г воде
  • 5 г прашка за пециво
  • 100 г свињске масти
  • 12 г соли

Састојци - за пуњење:

  • сиреви по жељи (бурата, моцарела)
  • рукола
  • поврће са жара
  • сухомеснати производи по жељи