Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Жене ако радите ОВУ СТВАР ДОК ЈЕДЕТЕ, можда сте у ризичној групи од развоја болести срца"

17.11.2021. 10:36
Пише:
Србија Данас
nezdrava hrana
нездрава храна / Извор: Shutterstock

Резултати овогодишње студије објављени у стручном магазину "Менопауза" открили како је код одраслих жена навика да једу саме увелике повезана с повећаним ризиком од развоја болести срца.

Док можда схватате да избор хране има велики утицај на здравље срца и развој болести – пржена, масна и слатка храна су увек повезиване са хроничним болестима, нова студија открива да није само важно оно што једете већ како једете, један од великих и важних фактора здравља срчано мишићног система. Сваке године 17,5 милиона људи у свету прерано умре од кардиоваскуларних болести, а предвиђања су да ће до 2030. године наведени број порасти на 23 милиона људи.

ШТО ЈЕ ОТКИРЛА НОВА СТУДИЈА?

Резултати овогодишње студије објављени у стручном магазину "Менопауза" открили како је код одраслих жена навика да једу саме увелике повезана с повећаним ризиком од развоја болести срца. Како би провели студију, научници са универзитета Улсан у Кореји прикупљали податке од стране 590 жена које су прошле раздобље менопаузе, а старе 65 година и више. Открили су приликом анализе података како жене које једу саме више од два оброка на дан имају око 2.58 посто веће шансе да ће се код њих развити ангина – облик боли у прсима узрокован смањеним протоком крви до срца, за разлику од оних које су јеле оброке у друштву. Према писању Америчког удружења за срце, ангина се често повезује с коронарним болестима срца.

Hrana
Храна / Извор: Профимедиа

Ипак, не мора бити само усамљеност та која узрокује проблем, појашњавају научници. Група жена која је често јела без друштва мање је свесна важности нутритивних састојака, за разлику од оних који једу у друштву. Уз то ће унети мање калорија и угљих хидрата, али и мање влакана, калијума, натријума од оних који уз оброк имају и друштво. Наравно, не значи да ће се код вас развити болести срца ако већину времена једете сами, али је свакако пријатније, али и здравије јести у друштву.

ЈЕСУ ЛИ ЖЕНЕ У РИЗИЧНОЈ ГРУПИ ОД КАРДИОВАСКУЛАРНИХ ОБОЉЕЊА

- Код жена се, међутим кардиоваскуларне болести почињу јављати у правилу десет година касније него код мушкараца. Разлог томе није, што се жене више брину о свом здрављу, него хормонске разлике међу половима, које жене донекле штите од кардиоваскуларних болести током њиховог генеративног доба. Иначе, студије су показале да жене мање маре о свом здрављу срца, можда и зато што постоји уврежено мишљење да су то углавном болести мушкараца. Исто тако, у жена су чешће симптоми мање типични него код мушкараца, па се могу касније препознати или превидети. Како год, важно је освестити жене о чињеници да их кардиоваскуларне болести итекако угрожавају. Можда је најбоља илустрација за такву тврдњу податак да од карцинома дојке, који нипошто не треба због тога подцењивати, умире око три посто жена, а од болести срца и крвних жила више од педесет посто - појаснио је у интервјуу академик Давор Миличић, специјалист интерне медицине, уже специјалности из кардиологије за Ординација.хр