Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Баке са СЕЛА обавезно стављају КАРФИОЛ у туршију - Смањује упале, чува здравље крвних судова, делује превентивно против многих болести

12.11.2023. 16:12
Пише:
Србија Данас
karfiol
карфиол / Извор: Фото: YouTube printscreen/Zakuvavanje цом

Једноставно се прави, па није на одмет да ставите пар тегли карфиола за зиму.

У задње време карфиол је поврће коме се заиста поклања доста пажње. Он припрада породици купуса и сврстава се у једну од најлековитијих биљки. Многа истраживања доказала су да је одличан у борби против проблема дојке, дебелог црева, плућа, јајника и бешике.

Ову моћ дају му антиоксиданти, којима се карфиол може похвалити у великом броју у свом саставу.

Поред антиоксиданата карфиол је веома богат и витамином Ц.

УМОР, глад и висок притисак - Наша ПЕВАЧИЦА има озбиљан ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ, почиње са овим СИМПТОМИМАaleksandra bursać

УМОР, глад и висок притисак - Наша ПЕВАЧИЦА има озбиљан ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ, почиње са овим СИМПТОМИМА

Обавезно обратите пажњу на ово када КУПУЈЕТЕ СЛАНИНУ! Сланина може бити САВЕЗНИК или НЕПРИЈАТЕЉ здравља, све ЗАВИСИ од насslanina

Обавезно обратите пажњу на ово када КУПУЈЕТЕ СЛАНИНУ! Сланина може бити САВЕЗНИК или НЕПРИЈАТЕЉ здравља, све ЗАВИСИ од наст

Будући да се добија од укрштених сорти, а пореклом је од купуса – због корисних састојака зове се и “школовани купус”.

10 РАЗЛОГА ЗАШТО ТРЕБА ЈЕСТИ КАРФИОЛ

  • Карфиол је поврће које не садржи масти и натријум.
  • Ово поврће садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минерале и корисне фитохемикалије. Добар је извор влакана, протеина, фосфора, калијума и има висок садржај витамина Ц.
  • Карфиол садржи калијум, минерал који је веома важан за развој костију и мишића.
  • Поред тога, у овом поврћу се налазе и изотиоцијанати.
  • Редовно конзумирање карфиола спречава оштећење организма услед дејства слободних радикала јер садржи моћне антиоксиданте.
  • Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења. У њему се налази и доста витамина К и омега-3 масних киселина, који смањују упалу.

karfiol
карфиол / Извор: Фото: Shutterstock

  • Редовним конзумирањем овог поврћа смањује се ризик од настанка артритиса, гојазности, дијабетеса…
  • Карфиол може смањити упале и чувати здравље крвних судова. Такође, ово здраво поврће позитивно утиче на циркулацију.
  • Ова намирница садржи и глукозинолате који активирају природну детоксикацију организма. Научна истраживања су показала да глукозинолати.
  • У карфиолу се налази и алицин који повољно утиче на здравље срца и смањује ризик срчаног и можданог удара. Поред тога, комбинација селена и витаминома Ц јача имуни систем и одржава ниво холестерола у крви.