Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Рецепт за КИСЕЛЕ КРАСТАВЧИЋЕ - Брзо и лако се спремају, битно је само да знате овај ТРИК како би што ДУЖЕ ТРАЈАЛИ

22.09.2022. 15:35
Пише:
Србија Данас/Мињина кухиња
kiseli krastavci
кисели краставци / Извор: Shutterstock

Без њих је зимница непотпуна!

Ако до сада нисте остављали киселе краставчиће за зиму, ево праве прилике да већ сутра то урадите. Ово је најједноставнији рецепт и са још лакшом припремом, а добијате краставчиће као из продавнице. Моја мама увек овако спрема и ја ту ништа не бих мењала.

НАЈЗГОДНИЈИ ЗНАК У ЗОДИЈАКУ! Идеал по свим КРИТЕРИЈУМИМА носи овај ПРИПАДНИК хороскопа! (ФОТО)

НАЈЗГОДНИЈИ ЗНАК У ЗОДИЈАКУ! Идеал по свим КРИТЕРИЈУМИМА носи овај ПРИПАДНИК хороскопа! (ФОТО)

Доказано СМАЊУЈЕ БОЛ и УПАЛНА СТАЊА: За ЗДРАВО ГРЛО користите ОВО неколико пута дневно!

Доказано СМАЊУЈЕ БОЛ и УПАЛНА СТАЊА: За ЗДРАВО ГРЛО користите ОВО неколико пута дневно!

Потребно за 5 тегли:

  • 2 кг свежих и здравих корнишона
  • 5 равних кашичица соли
  • 5 кашичица шећера
  • 1 кесица беле слачице
  • 1 кесица бибера у зрну
  • 250 мл алкохолног сирћета од 9%
  • хладна вода

При куповини корнишона, водите рачуна да бирате здраве и чврсте плодове. Обавезно добро оперите и очистите од цветова и петељки, ако је остало. Можете налити хладну воду и додати 2-3 кашичице бикарбоне сода и у томе да их оставите 10-15 минута, а онда проспете воду и исперете крастачиће. Након тога кренете са слагањем у тегле. Тегле и поклопце стерилишите у рерни на 100 °Ц око 10 минута.

Пожељно је да поклопце купите нове или да гледате да буду такви, као нови и без рђе.

Слажите краставчиће у тегле, крупније у доњи део, ситније у горњи, водећи рачуна да не остаје пуно места и да када окренете теглу ништа не испадне, већ све буде чврсто и на месту.

kornišoni
корнишони / Извор: потписујес Инфографик: СрбијаДанас

Када сте сложили краставчие у све тегле, у сваку теглу додаје по 1 кашичицу соли, 1 кашичицу шећера, 10-ак зрна слачице и 10-ак зрна бибера. Након тога сипајте у сваку теглу по 50 мл сирћета, а онда налијте хладном водом до врха, водећи рачуна да су краставчићи сви у течности. Ставите поклопац, добро затворите и пребаците у дубљу шерпу на чије сте дно ставили мању крпу.

Налијте водом, око 2 цм од врха поклопца и ставите да се кува. Када вода проври, кувајте још око 10-15 минута, а онда извадите из воде и оставите да се кроз охлади. Након неки 7-10 дана можете већ да конзумирате и уживате. По жељи можете додати и мирођију, а ја је не стављам.