Рецепт за КИСЕЛЕ КРАСТАВЧИЋЕ - Брзо и лако се спремају, битно је само да знате овај ТРИК како би што ДУЖЕ ТРАЈАЛИ
Без њих је зимница непотпуна!
Ако до сада нисте остављали киселе краставчиће за зиму, ево праве прилике да већ сутра то урадите. Ово је најједноставнији рецепт и са још лакшом припремом, а добијате краставчиће као из продавнице. Моја мама увек овако спрема и ја ту ништа не бих мењала.
НАЈЗГОДНИЈИ ЗНАК У ЗОДИЈАКУ! Идеал по свим КРИТЕРИЈУМИМА носи овај ПРИПАДНИК хороскопа! (ФОТО)
Доказано СМАЊУЈЕ БОЛ и УПАЛНА СТАЊА: За ЗДРАВО ГРЛО користите ОВО неколико пута дневно!
Потребно за 5 тегли:
- 2 кг свежих и здравих корнишона
- 5 равних кашичица соли
- 5 кашичица шећера
- 1 кесица беле слачице
- 1 кесица бибера у зрну
- 250 мл алкохолног сирћета од 9%
- хладна вода
При куповини корнишона, водите рачуна да бирате здраве и чврсте плодове. Обавезно добро оперите и очистите од цветова и петељки, ако је остало. Можете налити хладну воду и додати 2-3 кашичице бикарбоне сода и у томе да их оставите 10-15 минута, а онда проспете воду и исперете крастачиће. Након тога кренете са слагањем у тегле. Тегле и поклопце стерилишите у рерни на 100 °Ц око 10 минута.
Пожељно је да поклопце купите нове или да гледате да буду такви, као нови и без рђе.
Слажите краставчиће у тегле, крупније у доњи део, ситније у горњи, водећи рачуна да не остаје пуно места и да када окренете теглу ништа не испадне, већ све буде чврсто и на месту.
Када сте сложили краставчие у све тегле, у сваку теглу додаје по 1 кашичицу соли, 1 кашичицу шећера, 10-ак зрна слачице и 10-ак зрна бибера. Након тога сипајте у сваку теглу по 50 мл сирћета, а онда налијте хладном водом до врха, водећи рачуна да су краставчићи сви у течности. Ставите поклопац, добро затворите и пребаците у дубљу шерпу на чије сте дно ставили мању крпу.
Налијте водом, око 2 цм од врха поклопца и ставите да се кува. Када вода проври, кувајте још око 10-15 минута, а онда извадите из воде и оставите да се кроз охлади. Након неки 7-10 дана можете већ да конзумирате и уживате. По жељи можете додати и мирођију, а ја је не стављам.