Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кисели КУПУС из бурета - Рецепт који је ЛАК и ПОЧЕТНИЦИМА, а овако припремљен је ризница витамина Ц

27.10.2023. 13:57
Пише:
Србија Данас
kiseli kupus
кисели купус / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Сашина Кухиња

Можеш да га спремиш и ако живиш у стану!

Кисели купус је традиционална зимска салата на српској трпези и намирница од које се спремају надалеко чувена зимска српска јела, као што су подварак (без меса и са месом) и неизоставна сарма, а можете га јести и као обичну салату уз мало зачина, цо и туцана паприка иду феноменално, а овако припремљен је права ризница Ц витамина.

Управо због тих деликатеса у сваком домаћинству које држи до себе веома је важно имати купус током читаве зимске сезоне. А многи га на крају сезоне стављају у замрзиваче, не толико из разлога "да се не баци", колико због тога што је сарма од киселог купуса многима омиљенија од било које друге сарме.

Истина О ВОЋНИМ ЧАЈЕВИМА! Ево шта уносите у организам када их пијете и колико су здравиčaj

Истина О ВОЋНИМ ЧАЈЕВИМА! Ево шта уносите у организам када их пијете и колико су здрави

ДЕЛУЈЕ КАО ИНФУЗИЈА у случају ПРЕХЛАДЕ: Овим су СРПКИЊЕ РАНИЈЕ храниле децу када су болесна, опоравља организамkaÅ¡alj

ДЕЛУЈЕ КАО ИНФУЗИЈА у случају ПРЕХЛАДЕ: Овим су СРПКИЊЕ РАНИЈЕ храниле децу када су болесна, опоравља организам

Постоји небројено много рецепата и начина стављања купуса у буриће и каце. Свима је заједничко то да се купус ређа, соли и налива водом.

Али, почетници морају да знају да је тајна у томе што се количина соли не везује за количину купуса, него за количину воде која се сипа преко њега.

Ево и најпростијег рецепта:

Килограм соли на 30 кг купуса.

Према том рецепту купус се традиционално кисели у многим пиротским домаћинствима. Осим купуса потребно је: килограм соли на 30 кг купуса, гушћа памучна крпа, камен или тегла запремине 1,5 л.

Припрема: Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корену и ређати их у буре. Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.

kupus
купус / Извор: Фото: Youtube printscreen/Bokina кухиња

Налити воду два прста изнад купуса. Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач. Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде. Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена. Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.

Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купуса не буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.