Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ОВИ ЉУДИ НЕ БИ СМЕЛИ да једу ГРЕЈПФРУТ: Срби га обожавају, а не знају шта може да им се деси

12.05.2024. 13:09
grejpfrut
грејпфрут / Извор: Shutterstock

Грејпфрут је цитрусно воће које има доста бенефита по наше здравље, али ипак, одређена група људи треба да га избегава.

Грејпфрут, цитрусно воће, препун је антиоксиданса, калијума и влакана, рекла је за „УСА Today“, Ерин Палински-Вејд, регистрована дијететичарка.

– Комбинација хранљивих састојака који се налазе у грејпфруту, као и његов низак гликемијски индекс, чине га добрим воћем које треба укључити у свакодневну исхрану – објаснила је она.

Када нешто има низак гликемијски индекс, то значи да је мања вероватноћа да ће изазвати скок шећера у крви.

Влакна

Влакна у грејпфруту имају бројне здравствене предности, према „Хопкинс Медицине“. Сама влакна могу допринети смањењу упале, поспешују здравље црева, спречавањем затвора и подстицајем раста бактерија, здравији ниво холестерола регулације ЛДЛ холестерола, па чак и контролу тежине помажући људима да се осећају ситим дуже.

vitamin c
витамин ц / Извор: Shutterstock

Витамин Ц

Конзумирање једног целог грејпфрута средње величине може вам обезбедити 100 одсто дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је антиоксидант који јача имуни систем и стимулише производњу колагена за мање борану кожу.

Познато је и да грејп чини кожу сјајном јер има пуно воде и самим тим нас хидрира.

– Када једемо храну која нас хидрира, то је као да пијемо доста воде. Чини нашу кожу блиставом и сјајнијом – објаснила је Палински Вејд.

Ипак, постоји група људи која не треба да једе грејп, јер може да погорша њихово здравствено стање.

Грејпфрут је кисео и може погоршати симптоме болести код људи који имају проблеме са варењем. Људи који пате од гастритиса или чира, такође треба да избегавају грејпфрут.

Грејпфрут такође може да ступи у интеракцију са одређеним лековима јер може да блокира ензим који помаже вашем телу да разгради лекове, преноси „Nypost“.

Србија Данас/Крстарица/Н.Л./Пренела: Т.О.