ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
ОВИ ЉУДИ НЕ БИ СМЕЛИ да једу ГРЕЈПФРУТ: Срби га обожавају, а не знају шта може да им се деси
Грејпфрут је цитрусно воће које има доста бенефита по наше здравље, али ипак, одређена група људи треба да га избегава.
Грејпфрут, цитрусно воће, препун је антиоксиданса, калијума и влакана, рекла је за „УСА Today“, Ерин Палински-Вејд, регистрована дијететичарка.
– Комбинација хранљивих састојака који се налазе у грејпфруту, као и његов низак гликемијски индекс, чине га добрим воћем које треба укључити у свакодневну исхрану – објаснила је она.
Када нешто има низак гликемијски индекс, то значи да је мања вероватноћа да ће изазвати скок шећера у крви.
Влакна
Влакна у грејпфруту имају бројне здравствене предности, према „Хопкинс Медицине“. Сама влакна могу допринети смањењу упале, поспешују здравље црева, спречавањем затвора и подстицајем раста бактерија, здравији ниво холестерола регулације ЛДЛ холестерола, па чак и контролу тежине помажући људима да се осећају ситим дуже.
Витамин Ц
Конзумирање једног целог грејпфрута средње величине може вам обезбедити 100 одсто дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је антиоксидант који јача имуни систем и стимулише производњу колагена за мање борану кожу.
Познато је и да грејп чини кожу сјајном јер има пуно воде и самим тим нас хидрира.
– Када једемо храну која нас хидрира, то је као да пијемо доста воде. Чини нашу кожу блиставом и сјајнијом – објаснила је Палински Вејд.
Ипак, постоји група људи која не треба да једе грејп, јер може да погорша њихово здравствено стање.
Грејпфрут је кисео и може погоршати симптоме болести код људи који имају проблеме са варењем. Људи који пате од гастритиса или чира, такође треба да избегавају грејпфрут.
Грејпфрут такође може да ступи у интеракцију са одређеним лековима јер може да блокира ензим који помаже вашем телу да разгради лекове, преноси „Nypost“.
Србија Данас/Крстарица/Н.Л./Пренела: Т.О.