Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ: Већини је ово омиљена намирница за доручак, али може да проузрокује ПРОБЛЕМЕ СА СРЦЕМ!

14.09.2023. 16:37
Пише:
СрбијаДанас/Лепа и срећна
doručak
доручак / Извор: Фото: Shutterstock

Укусна, али и веома опасна за здравље

Сланина има приступачну цену и примамљив укус, због чега је за многе омиљени додатак јелима, било да је у питању доручак, ручак или вечера.

СМРАД ИЗ УСТА, ЗНОЈЕЊЕ, УМОР, ПОДОЧЊАЦИ: Ово су само неки од СИГНАЛА да ти је ОРГАНИЗАМ пун ТОКСИНА

СМРАД ИЗ УСТА, ЗНОЈЕЊЕ, УМОР, ПОДОЧЊАЦИ: Ово су само неки од СИГНАЛА да ти је ОРГАНИЗАМ пун ТОКСИНА

Решите се ДИЈАРЕЈЕ за трен! Храна коју смете да једете и када имате проблем са стомаком!

Решите се ДИЈАРЕЈЕ за трен! Храна коју смете да једете и када имате проблем са стомаком!

Уништавају вам ЗУБЕ, а нису слаткиши ни кафа: Обратите пажњу када једете ове ЗДРАВЕ намирнице!

Уништавају вам ЗУБЕ, а нису слаткиши ни кафа: Обратите пажњу када једете ове ЗДРАВЕ намирнице!

Међутим, истраживања спроведена последњих година показала су да конзумацију прерађеног меса, генерално гледано, прате и неке штетне нуспојаве.

Када је у питању прерађено месо попут сланине, потенцијална штета долази од виших нивоа натријума, засићених масти и конзерванса. Редовна конзумација овог прерађеног меса за доручак, с друге стране, може бити посебно штетна за успостављање здраве исхране.

У просечном комаду суве свињске сланине наћи ћете мало више масти и натријума, али и пристојну количину протеина и кључних витамина. Ови нивои зависе од врсте и марке коју купујете, али у просеку, кришка сланине садржи:

  • 110 калорија,
  • 3,8 грама протеина,
  • 10,4 грама масти,
  • 3,5 грама засићених масти.
  • 0 грама угљених хидрата,
  • 0 грама влакана,
  • 210 милиграма натријума.

Можете унети више протеина

Једна од предности једења сланине је да вам овај сухомеснати производ може обезбедити брз и лак унос протеина у било ком оброку у току дана. Само једна кришка сланине средње масноће садржи око три до четири грама протеина. За оне који обично конзумирају релативно мало протеина, додавање парчета сланине може повећати њихов унос и ситост тог оброка. Тако, на пример, можете повећати садржај протеина у салати или сендвичу, јер бисте много брже огладнели без ових додатака.

Можете конзумирати потенцијално штетне конзервансе

Даље, сланина се сматра прерађеним месом, што значи да често садржи адитиве и конзервансе. Нажалост, утврђено је да многи од ових састојака имају негативне ефекте на здравље.
На пример, натријум фосфат је један од најчешћих адитива које ћете наћи у сланини, а повезан је са бржим старењем и могућим оштећењем крвних судова.
Ипак, постоје неки брендови који производе сланину без ових конзерванаса. Зато увек проверите списак састојака и изаберите најздравију опцију.

Можете повећати ризик од срчаних болести

Утврђено је да прерађено црвено месо, укључујући сланину, има потенцијално негативне ефекте на здравље срца ако се редовно конзумира.
Према студији објављеној у часопису Цирцулатион, редовна конзумација овог меса је повезана са 42% повећаним ризиком од коронарне болести срца и 19% повећаним ризиком од дијабетеса.
Још новији извештај, објављен у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, открио је да је конзумирање више од 150 грама прерађеног меса недељно (око пет кришки сланине) повезано са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести за скоро 46% у поређењу са конзумирањем нема прерађеног меса.

Можете имати проблема ако имате висок крвни притисак

За оне са постојећом дијагнозом хипертензије или оне на граници, редовно једење сланине може бити опасна навика. То је зато што сланина има висок садржај натријума, што може допринети повећању крвног притиска промовишући задржавање воде и сужавање крвних судова. Поред вишег нивоа натријума, сланина такође често садржи већи ниво засићених масти, а понекад и транс масти. Засићене и транс масти у сланини такође могу довести до накупљања артеријског плака, даљег сужавања крвних судова и потенцијалног погоршања хипертензије.

slanina
сланина / Извор: Профимедиа

Унећете и добре и не тако добре масноће

Сланина се првенствено састоји од 50% мононезасићених масти, 40% засићених масти и 10% полинезасићених масти, а према The Нутритион Јоурнал, све три ове масти могу бити део добро избалансиране исхране. Мононезасићене масти могу заправо помоћи у балансирању нивоа холестерола и смањењу ризика од срчаних болести. Засићене масти понекад стекну лошу репутацију, али није тако лоше. Ове масти ћете наћи углавном у производима животињског порекла и свакако их треба конзумирати у умереним количинама. Полинезасићене масти, које се налазе у многим рибљим производима, такође су добре за ваше срце и ниво холестерола.

Иако засићене масти у малим количинама нису толико лоше за вас, сланина ипак садржи око 40% у свакој порцији. Важно је да се фокусирате на то одакле добијате засићене масти. Можда би било боље да ограничите унос сланине и конзумирате засићене масти из кокосовог уља или кокосовог путера како бисте унели равнотежу у своју исхрану.

Унећете неке витамине

Већина људи то не зна, али сланина заправо садржи и одређене витамине, укључујући Б6 и Б12 заједно са гвожђем, цинком, магнезијумом и селеном. Нутритион Јоурнал се слаже да су ово корисни витамини за доручак, али додаје да постоји много другог свежег лиснатог поврћа и немасног меса који могу бити извори ових важних једињења.

Маст може узроковати цревну неравнотежу

Познато је да животињски производи и масна храна помажу у равнотежи микробиома црева и умирују слузницу желуца. Међутим, велике количине засићених масти или масне хране заправо могу пореметити природну равнотежу микробиома вашег црева. Када једемо здравије масти као што су рибље уље или авокадо, промовишемо равнотежу масних киселина у нашем телу. Али када конзумирамо велике количине масне хране, која је богата нездравим мастима, то може имати супротан ефекат. То се дешава зато што прерађене масти и уља могу створити вишак цревних бактерија, што штети оптималној цревној флори.