Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Потпуно вам ОДУЗИМА ЕНЕРГИЈУ - Ево колико времена је потребно организму да ИЗБАЦИ АЛКОХОЛ, због овога немате енергије

03.01.2024. 06:43
Пише:
Србија Данас
pijanstvo
пијанство / Извор: Shutterstock

Џин, рум, виски, вино, пиво... Ово су само нека од пића која се могу наћи на алкохолном менију. Сви са различитим укусима, мирисима, састојцима и мерама, а самим тим и са различитим процесима у деловању организма

У доба празника, када се нажалост највише конзумирају након чега се седне за вожњу, битно је знати колико које пиће се задржава у вашем организму, те сем што ризикујете да направите судар, можете да добијете и високу казну.

ПИЛЕТИНА ПО РЕЦЕПТУ ЈЕЛЕНЕ КАРЛЕУШЕ - Певачица је вегетаријанка, а сада испливао снимак из њене кухиње (ВИДЕО)piletina

ПИЛЕТИНА ПО РЕЦЕПТУ ЈЕЛЕНЕ КАРЛЕУШЕ - Певачица је вегетаријанка, а сада испливао снимак из њене кухиње (ВИДЕО)

Имате ли веома ИНТЕЛИГЕНТНУ БЕБУ? Нова студија показује да ако се малишан ЧЕСТО БУДИ НОЋУ, то може указивати на његов ИНТЕЛЕКТbeba

Имате ли веома ИНТЕЛИГЕНТНУ БЕБУ? Нова студија показује да ако се малишан ЧЕСТО БУДИ НОЋУ, то може указивати на његов ИНТЕЛЕКТ

Alkohol
Алкохол / Извор: Профимедиа

У односу на то колико дуго алкохол траје у организму, генерално је то између 10 и 19 сати, али ће зависити од многих фактора, укључујући да ли је у питању ферментисано или дестиловано пиће, унос хране итд. „Особи са нивоом алкохола у крви од 1 г/л може бити потребно између шест и 10 сати да ниво алкохола у крви падне испод максимално дозвољеног нивоа.

Чак и испод законске границе, ризик од несреће може већ бити повећан. Због тога је најбоље избегавати вожњу након конзумирања било које количине алкохола. Једина заиста сигурна стопа је 0,0 г/л. “каже ДГТ. Који фактори утичу? Алкохол се конзумира орално. То јест, почиње у устима да се креће у једњак, а затим у стомак (танко црево). Што се тиче његових ефеката, важно је напоменути да врста пића није једини одлучујући фактор.

Пре свега, кључна тачка је унос хране. Односно, присуство хране у стомаку одлаже дејство пића јер спорије доспевају у танко црево. Пун стомак може чак смањити концентрацију алкохола за 25%. Напротив, празан стомак брже апсорбује. Исто се дешава и са потрошњом воде. Ту су и генетски фактори (способност метаболизма метанола), пол (то више утиче на жене), године, колико брзо пијете, између осталог.

Апсорпција варира у зависности од пића Уз ову позадину, одговор на то да ли време апсорпције алкохола варира у зависности од конзумираног пића је потврдан. Штавише, дестилати су пића која се најбрже апсорбују и њихово мешање са слатким безалкохолним пићима убрзава повећање нивоа алкохола. Ово, за разлику од ферментисаних. Све зависи од нивоа концентрације алкохола у различитим врстама пића (ниво етанола). На пример, вино има 20%, а пиво између 3 и 8%, на пример.

Заједничко им је то што се сва алкохолна пића стварају из процеса воћа или житарица. Са своје стране, дестилат се, као што му име каже, производи дестилацијом претходно ферментисаног пића. Процес се понавља и унутар овог се састојци могу додати да му дају укус.

vino
вино / Извор: Профимедиа

У међувремену, пића као што су вино, пиво, шампањац, јабуковача или вермут су она која постижу ферментацију кроз процес са шећером или житарицама и постају алкохол захваљујући хемијској реакцији коју генерише квасац. Дакле, ако планирате да пијете за празнике, боље се упутите таксијем или са неким пријатељем који више воли да попије сок или киселу воду.