Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛОШ ГЛАС

7 ДАНА ПО 3 ЈАЈА ДНЕВНО - Да ли је могуће да се ово догодило након тако кратког периода? "Невероватно је оно шта ми се десило"

19.04.2024. 14:47
Пише:
Србија Данас/Стил Курир
Jaja i ljuske
Јаја и љуске / Извор: Профимедиа

Искуство жене која је 7 дана јела по 3 јаја дневно, веома је позитивно.

Јаја важе за велики извор протеина, витамина и хранљивих материја, али да ли то значи да је пожељно да их једете сваки дан? Једна новинарка је пробала овај експеримент и известила о његовим последицама. Јела је јаја сваког дана.

"Као и већина деце, моја наклоност према јајима почела је у детињству првенствено са једноставним пецивом за доручак и сендвичима са салатом од јаја. Када сам одрасла схватила сам да су јаја свуда, од киша до карбонаре. Последњих година јаја су постала модеран топер за салате, пице и хамбургере - гастрономска задовољства која су Саве настала из наших култура повећавајући љубав према јелима од фарме до стола", започела је своју причу Џејми Стејтис, новинарка сајта The Healthy.

Дуго се сматрало да јаја доводе до високог холестерола и болести срца. Последњих година, студије попут ове у журналу „Нутриентс“ из 2018. године су сугерисале да јаја имају лошу репутацију какву не заслужују.

Нешто од тога је резултат незнања да постоји добар холестерол и „лош“ холестерол, а део тога је пребацивање кривице на јаја јер се понекад комбинују са много нездравијим намирницама. На блогу клинике Мејо, на пример, о вези између јаја и срчаних болести пише да би прерађено месо са високим садржајем масти и натријума које често иде уз јаја „могло учинити више за повећање ризика од срчаних болести него јаја“. А на истом блогу пише да је такође важан „начин на који се кувају јаја и друга храна – посебно ако се прже на уљу или путеру“.

kajgana
кајгана / Извор: Shutterstock

Истина је, каже регистрована дијететичарка Џона Бурдеос, да су јаја богата хранљивим материјама и протеинима, као и и да су добар извор других витамина и минерала, укључујући витамине растворљиве у мастима (А, Д, Е и К), Б витамине, фолне киселине и холин. „За јаја се каже да су ‘савршен протеин’ јер садрже свих девет есенцијалних аминокиселина и такође су извор антиоксиданата (селен и каротеноиди у жуманцету), који промовишу здравље очију“, додаје она.

Једно изузетно велико јаје нуди осам грама протеина и шест грама масти за 80 калорија.

Имајући у виду све здравствене предности јаја, Џејми Стејтис, новинарка сајта The Healthy одлучила је да једе јаја сваки дан у току једне недеље. Ево шта је она научила током овог експеримента.

Конзумирање јаја сваки дан у току једне недеље

- За свој експеримент, јела сам више од два јаја дневно, понекад и три. Решила сам да увек при руци имам тврдо кувана јаја јер су савршена ужина богата протеинима пре тренинга или као ужина средином дана. (Ако сте и љубитељ тврдо куваних јаја, Министарство пољопривреде САД-а сугерише да ће остати свежа недељу дана у фрижидеру.). Решила сам да наставим да правим омлет, фритате и кишове као једноставне, али здраве, начине да искористите остатке поврћа, меса и сира, пише новинарка.

doručak
доручак / Извор: Shutterstock

Поред њихове нутритивне вредности, део привлачности јаја је и то што су тако једноставна за припрему, а ипак лака за комбиновање с различитим укусима. Да би започела недељу дана конзумирања јаја, Стејтис их је помешала са остацима лососа и направила фритату. Послужила ју је преко руколе која је била лагано заливена лимуном и маслиновим уљем, а на крају је додала и фета сир.

Следећи дан јој је био напоран док је журила да се спакује за пут, па је покупила мали киш из локалне пекаре. Појела је половину киша са салатом за ручак и уживала у остацима овог јела за доручак следећег јутра пре него што је отишла на пут.

На своје велико изненађење, Стејтис је приметила да јој је редовно конзумирање оброка који садрже јаја и здраве масти помогло да иначе прави боље изборе када је у питању нутритивна вредност ствари које једе. На пример, уместо да узме слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета који би јој донео малу нутритивну вредност, изабрала је да поједе два тврдо кувана јаја. Она каже да би је мафин вероватно оставио гладном након неколико сати, док су је јаја учинила ситом док није дошло време за ужину у авиону.

Колико су здрава јаја?

Блог Универзитета Харвард истиче да су претходне здравствене смернице сугерисале да људи не треба да једу више од једног до два јајета недељно, јер једно јаје садржи око 200 милиграма холестерола, а дневна граница је 300. Међутим, то се променило. Данас, „Харвард Health“ каже: „Просечна здрава особа вероватно неће имати никакав проблем ако поједе до седам јаја недељно.“

Регистрована дијететичарка Бланка Гарсија каже да је важно запамтити да иако су јаја „веома хранљива… то не значи да треба да се преједате овом намирницом“.

Закључак

"Једно неочекивано (и cool) запажање које сам уочила током недеље у току које сам јела јаја сваког дана било је то да сам правила бољи избор хране. На пример, уместо да узмем слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета, који има малу нутритивну вредност, изабрала сам два тврдо кувана јаја. Од мафина бих била убрзо гладна, а јаја су ме држала ситом све до ужине", пише новинарка.

Србија Данас/Стил Курир/Милка Ђукић/Пренела: Т:О: