Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ Ова ствар коју СВИ КОРИСТИМО у кухињи свакодневно може довести до озбиљног ТРОВАЊА

15.03.2021. 18:58
Пише:
Србија Данас
prljavo posuđe
прљаво посуђе / Извор: Фото: Youtube printscreen

Водите рачуна о хигијени!

Поновљена употреба кухињских крпа ставља породице у ризик од тровања храном, тврди нова студија. Слој бактерија откривен је на 100 крпа током месец дана експеримента научника Универзитета Маурицијус. Истраживачи су открили раст бактерија на 49 крпа, са више од трећине њих било је позитивно на колиформне бактерије, групу којима припада Ешерихија коли.

Студија је показала да је развој Ешерихије био вероватнији на крпама које су остављене да стоје влажне у кухињи, док су колиформне и бактерије стафилококус ауреус пронађене у већој количини у кућама са “невегетаријанском исхраном”.

Krpa
Крпа / Извор: Профимедиа

Такође, откривено је да су кухињске крпе у домовима у којима живе велике породице и оним сиромашнијима имале веће количине бактерија.

- Наша студија показује да су састав породице и хигијенске праксе у кухињи утицале на ниво микроба на кухињским крпама. Такође смо открили да су исхрана, начин коришћења и влажност кухињских крпа веома важни у подстицању раста потенцијалних патогена одговорних за тровање храном – истакла је др Сушила Биранџија Хурдојал са Универзитета Маурицијус.

Истраживачи су рекли да је до присуства Ешерихије коли на неколико крпа у студији вероватно дошло фекалном контаминацијом, што указује на то да су нехигијенске праксе у кухињи широко раширене. Укупно је 37% крпа коришћених у експерименту имало раст колиформних бактерија, 37% је било позитивно на Ентерококе, а 14% на стафилококус ауреус.

Научници су закључили да је употреба једнократних папирних убруса у кухињи хигијенскија.

- Подаци показују да су нехигијенске праксе током рада са невегетаријанском храном уобичајене у кухињи. Влажне крпе и вишенаменска употреба кухињских крпа нису нешто што треба охрабривати. Велике породице са децом и старијим особама морају бити посебно предострожне – додала је Хурдојал.

Колиформне бактерије могу узроковати низ стања код људи, од грчева у стомаку, повраћања и грознице до озбиљнијих попут упале плућа и респираторних обољења, подсећа “Индипендент”. Стафилококус ауреус бактерије могу довести до обољења која угрожавају живот, попут менингитиса, бактеријемије и синдрома токсичног шока.