Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Чисти БУБРЕГЕ и кожу, права је БОМБА за ИМУНИТЕТ: Ово воће ШТИТИ од упала, а можете припремити и СЛАТКО

27.01.2022. 16:50
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Врло брзо се спрема, потребна су два састојка!

Кумкват је веома укусно, здраво и занимљиво воће. Изгледом неодољиво подсећа на мини поморанџу, али има нешто киселији укус. Знатно је ситније, па по пропорцијама одговара величини мање шљиве.

Главна карактеристика овог плода је што се, за разлику од других сличних цитрусних биљака, једе заједно са кором која је препуна хранљивих материја и веома корисна за здравље.

Ово воће као и већина цитруса садржи велике количине витамина А, Ц и Е као и фитонутријената који нас штите од лошег утицаја слободних радикала. Ако до сад нисте, ми ћемо вам навести неколико више него добрих разлога због којих би требало да пробате ово воће.

kumkvat
кумкват / Извор: Профимедиа

ИЗВАЈАНЕ НОГЕ И ЗАДЊИЦА: Манекенка има ТЕЛО БОГИЊЕ, а сада ОТКРИЛА како се ХРАНИ, ово може СВАКА ЖЕНА

ИЗВАЈАНЕ НОГЕ И ЗАДЊИЦА: Манекенка има ТЕЛО БОГИЊЕ, а сада ОТКРИЛА како се ХРАНИ, ово може СВАКА ЖЕНА

ВЕНЕРА У ЈАРЦУ доноси РАСКИД СА ПРОШЛОШЋУ: Све што вам је до сада СМЕТАЛО, ОДСТРАНИЋЕТЕ из свог ЖИВОТА

ВЕНЕРА У ЈАРЦУ доноси РАСКИД СА ПРОШЛОШЋУ: Све што вам је до сада СМЕТАЛО, ОДСТРАНИЋЕТЕ из свог ЖИВОТА

Јача имунитет.

Кумкват је феноменалан извор витамина Ц, и то садржи читавих 43,9 милиграма на 100 грама што је 73 одсто од препоручене дневне дозе. Због толике концентрације витамина Ц, одличан је за јачање имунитета и идеалан је савезник у борби против прехладе и грипа.

Одлично је за кожу

Када говоримо о антиоксидансима, требамо споменути и колико је добар кумкват за кожу. Наиме, он штити епидерм и посебно се саветује да га конзумирате уколико се излажете сунчевим зрацима. Он ће блокирати штетно УВ зрачење и спречити оштећења на кожи, а заштитиће вас и од појаве меланома. Веома је ефикасан и кад је уклањање бора у питању, а код старијих особа проверено уклања и старачке пеге.

За мршављење

Уколико тражите ефикасан и здрав начин да изгубите вишак килограма, мини поморанџа је сигуран избор који ће вас одушевити. Укључите га у своју свакодневну исхрану и помозите вашем телу да се реши вишка соли, воде и масноћа. Кумкват за мршављење је делотворно решење, али имајте на уму да је потребно да будете и физички активни како би постигли најбоље резултате.

За вид

Лековитим својствима кумквата додаћемо и чињеницу да комбинација витамина А и бета каротена, којима ово воће обилује, веома повољно утичу на здравље очију и на сам вид. Уколико имате проблема са чулом вида, најбоље решење јесте да редовно конзумирате кумкват воће. Оно ће спречити све дегенеративне промене, приметићете и значајан напредак и побољшање, а уједно ћете смањити ризик од појаве катаракте.

Против појаве камена у бубрегу

Киселина из овог воћа помоћиће вам да спречите раст и развој камена у бубрегу. Припремајте сваког дана сок од кумквата како бисте вашем уринарном тракту обезбедили преко потребне минерале и витамине. Они ће уједно спречити формирање страних тела у вашим бубрезима, а уколико су већ присутни веома ефикасно ће их елиминисати из вашег организма.

Побољшава кардиоваскуларно здравље.

Конзумацијом кумквата снижавате повишен холестерол и триглицериде у крви што утиче на добар проток крви и смањење ризика од можданог и срчаног удара. Ова воћка је богата калијумом који одржава добар ниво течности у телу, а то је од великог значаја за добар крвни притисак и откуцаје срца. Поред свега тога ту су и здраве омега 3 и омега 6 масне киселине познате да су од великог значаја за здравље кардиоваскуларног система.

Штити од упала.

Фитонутријенти, антиоксиданти и танини су доказано снажни борци против упалних стања у организму које узрокују слободни радикали. Кумкват се одличним показао у превенцији артритиса и крутих артерија.

Подиже ниво енергије.

Нека се ова необична воћка обавезно нађе у вашим јутарњим шејковима јер је одличан извор рибофлавина који доказано убрзава метаболизам и потпомаже пробаву угљикохидрата, протеина и масти. Веома је ефектан за брз налет енергије.

Чување и куповина

Здрави плодови треба да имају лепу тамнију наранџасту боју и треба да су чврсти на додир. Избегавајте плодове који по себи имају било какве тачкице. Уколико ћете кумкват воће јести у наредних 2 до 3 дана након набавке, слободно га можете држати и на собној температури, без бојазни да ће иструлити.

Ипак, битно је да знате да је он подложан кварењу уколико стоји дуже од тог периода у топлој средини, па вам саветујемо да га одложите у фрижидер, и то увек у добро затвореној посуди. Тако ће сачувати сву своју свежину и хранљиве састојке, а моћи ћете га конзумирати било кад у наредне две недеље.

Kumkvat
Кумкват / Извор: Профимедиа

Употреба у исхрани 

Пре јела ову воћку мало протрљајте међу прстима, да отпусти сокове и уља која имају слаткасти цитрусни укус и на овај начин ће бити пуно укуснији. Укусом највише подсећа на мандарину, а једина разлика је у облику и што је кора довољно мекана да се може јести.

Кумкват можете додавати у салате, било оне од поврћа или од воћа, јер се веома лепо уклапа и даје им леп у пријатан укус.

Од ове воћке се баш као и од осталих цитрусних воћкица могу припремати, џемови, сокови, пите. Због свог карактеристичног укуса, мини поморанџе су одличан избор за прављење коктела, бомбона, мармеладе као и укусних колача.

Бонус: Препоручујемо вам да направите овај сладак домаћи производ који ће својим укусом заузети посебно место у вашој кухињи.

Мармелада од кумквата 

Од састојака вам је потребно:

  • 1 кг кумквата
  • 0,6 кг шећера

Воћке најпре добро оперите, а најбоље је да их оставите у води да одстоје најмање сат времена. Након тога исеците сваки плод на пола и извадите коштице. Веома је важно да их све уклоните пошто су прилично горке, па могу да покваре укус мармеладе. Кумкват воће исеците на ситне комаде или га убаците у блендер како бисте добили кашасту смесу.

У једну шерпу сипајте воће и шећер и константно мешајте све док не приметите да је маса постала густа. Тад смањите ватру и оставите да се кува сат времена. Када је мармелада од кумквата готова, сипајте је у стаклене тегле до врха. Добро их затворите и одложите на тамно и хладно место да одстоје барем два дана.