Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЈЕДУ ШКОЛАРЦИ ЗА УЖИНУ? Нутриционисткиња изнела шокантне резултате АНКЕТЕ и поручила: "То вам је буквално РЕД МАСТИ и РЕД ШЕЋЕРА"

28.09.2023. 15:45
Пише:
Србија Данас
užina
ужина / Извор: Shutterstock

Анита Алтеров истакла је и шта је још неприхватљиво у исхрани малишана, те поручила да морамо промену кренути од себе и своје породице

За срећно и здраво детињство најважнији су љубав и брига родитеља. Мама и тата се труде да деци пруже најбољу негу и васпитање и омогуће им правилан развој, а то је једино могуће уз здраву и квалитетну исхрану.

Уравнотежена и здрава исхрана подразумева правилан и разноврстан избор намирница, која садржи све хранљиве и заштитне састојке и оптималан дневни унос енергије. Правилним уносом хранљивих састојка тело одржава виталност, активност и отпорност на болести.

Међутим, када крену у школу један оброк постаје сива зона. Како родитељи немају много времена често купују својој деци ужину надајући се да тај један оброк не може да шкоди. Ево шта нутриционисткиња Анита Алтеров каже о пецивима за ужину.

Ова је код СРБА НАЈЧЕШЋА КРВНА ГРУПА - Људи који имају осетљиве ОРГАНЕ за ВАРЕЊЕ, не пријају им ове намирнице у исхрани

Ова је код СРБА НАЈЧЕШЋА КРВНА ГРУПА - Људи који имају осетљиве ОРГАНЕ за ВАРЕЊЕ, не пријају им ове намирнице у исхрани

ШТА ЈЕДУ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ СТО ГОДИНА- Тајна дуговечности је у концепту исхране "Плавих зона"

ШТА ЈЕДУ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ СТО ГОДИНА- Тајна дуговечности је у концепту исхране "Плавих зона"

- Ове ужине су све само не ужине, започиње своју причу нутриционисткиња Анита Алтеров након што је увидела резултате анкете о томе да ли родитељи купују ужину деци или је сами припремају. 

Иначе, била је позитивно изненађена резултатима који су показали да има више родитеља који сами припремају ужину за малишане. Тако је онима који купују пецива имала да поручи следеће:

- То вам је буквално ред масти, ред сећера. Та пецива су саме транс масти и шећер. У њиховој производњи се користи сунцокретово уље које је рафинисано, нема довољно протеина, а често нема ни довољно јогурта. Врло често их деца једу у комбинацији са соковима, који додатно повећавају шећер, што провоцира лучење инсулина и онда настаје тотални хаос. Из овог разлога има толико гојазне деце и оне са инсулинском резистенцијом, Анита посебно напомиње да јој се људи често обраћају уз питања да ли деца смеју да пију газиране сокове и колики је дозвољени дневни унос, међутим она недвослмислено одговара:

užina
ужина / Извор: Shutterstock

- То је неприхватљиво за децу тог узраста, и додаје да од нас зависи здравље деце и не можемо увек кривити другог - морамо кренути од себе:

- Ми морамо као појединци да делујемо, да би наша деца била здрава. Када једног дана не буде било родитеља који ће да купују ужину деци, већ да је сами припремају, тада можемо рећи да смо корак ближе здравом животу, каже она и напомиње да је и сама мама два школарца и да зна какво је стање у школама што се тиче овог важног питања за здравље деце:

- Ја имам два ђака. У петом разреду је само двоје родитеља гласало за ужину, а у првом дванаесторо, што је заиста много. Родитељи обично кажу да је то само један део дана и јесте, али сваког дана. Понављам, то је заиста није добро. Ако је остатак дана добар, а у већини случајева није, то може да направи штету, каже нутриционисткиња и саветује:

- Пакујте деци интегралне сендвиче, интегралне палачике, протеине, свеже воће - што више таквих намирница. Мање из пекаре!