Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВУ ХРАНУ МОРАТЕ ДА ИЗБЕГАВАТЕ ТОКОМ ВРУЋИНА Веровали или не и ове намирнице су проблем

19.05.2022. 06:11
Пише:
Србија Данас
Riba
Риба / Извор: Фото: Профимедиа

Можда и нисте знали да је ова храна лако кварљива.

Тровање храном најчешће везујемо за летње месеце, али у ово доба године такође се бележи повећан број оболелих. Најчешћи разлог је храна коју смо спремили током празника и слава које су иза нас, а коју једемо данима касније. Најизложенија бактеријском деловању су јела која садржи много шећера.

Колачи, торте у којима има маргарина, салате које се спремају са мајонезом и уљем су јако кварљиве и имају кратак рок трајања. Код намирница које се спремају са јајима постоји и опасност од салмонеле.

ЖИТАРИЦА КОЈУ ЈЕДУ ЈЕЛЕНА И НОВАК ЂОКОВИЋ СВАКОГ ДАНА: Тело се чисти од ТОКСИНА и организам ће се брзо препородити

ЖИТАРИЦА КОЈУ ЈЕДУ ЈЕЛЕНА И НОВАК ЂОКОВИЋ СВАКОГ ДАНА: Тело се чисти од ТОКСИНА и организам ће се брзо препородити

ДРАМА ОКО ПАРКИНГА: Одвукли им аутомобил, жалбе не престају, РЕШЕЊА НЕМА! "Завршио сам са уступцима за вашу породицу!"

ДРАМА ОКО ПАРКИНГА: Одвукли им аутомобил, жалбе не престају, РЕШЕЊА НЕМА! "Завршио сам са уступцима за вашу породицу!"

Од САЛА НА СТОМАКУ до ТОП - ФОРМЕ: Ево како је Далила Драгојевић СМРШАЛА, дијета уз коју је СКИНУЛА 15 КИЛОГРАМА

Од САЛА НА СТОМАКУ до ТОП - ФОРМЕ: Ево како је Далила Драгојевић СМРШАЛА, дијета уз коју је СКИНУЛА 15 КИЛОГРАМА

Parče torte
Парче торте / Извор: Профимедиа

Први знак да нешто није у реду су промена мириса и боје. Ипак, постоје намирнице код којих нећете приметити промену, а могу имате последице по здравље. Покварена храна може да изазове бактеријске цревене инфекције које су праћене дијареом, повраћењем, повишеном температуром, дехидратацијом, па и боловима у стомаку.

Најбољи савет је да храну који сте припремили једете истог дана, али шта радити са остацима? Колико дуго можемо да их једемо, а да не постану опасни по здравље?

1. Месо и риба

Због могућности развоја бактерија, месо спада међу најопасније намирнице. Можете га чувати до пет дана, али искључиво ако га држите прекривеног фолијом или у засебним посудицама у фрижидеру. Посебно обратите пажњу на млевено месо и јела попут сарми. Тераса или остава нису добра идеја, јер до развоја опасних бактерија може долази на температури већој од 8 Целзијуса, па је фрижидер ипак боље решење.

riba
риба / Извор: Профимедиа

2. Сосови и умаци

Салате треба појести у року од три дана. То се посебно односи на руску и француску салату која може бити опасна због јаја, кромпира и мајонеза који спадају у намирнице које се брзо кваре.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

3. Поврће

Веровали или не и поврће је проблем. Проблем код поврћа не задају бактерије већ гљивице. Оне се размножавају на собној температури, а највише воле слатко поврће попут кромпира, који не би требало да стоји дуже од два дана. Подгревање може да убије гљивице, али поврће не би требало да подгревате више од једном и то само на температури изнад 60 степени.

Pijaca
Пијаца / Извор: Профимедиа

4. Колачи

Кремастим колачима рок трајања је четири дана, под условом да их држите у фрижидеру. Суви колачи могу да се једу до двадесет дана, али их немојте стављати у фрижидер. Свежину ће задржати само ако их чувате на сувом и тамном месту. Савет плус: Све остатке кварљиве хране коју држите у фрижидеру, ставите на горњу полицу где је најхладније.

Kolači
Колачи / Извор: Профимедиа