Летња крем чорба од парадајза: У овај преукусни оброк не иде павлака - А крему ствара овај трик
Савршена летња чорба без павлаке! Споро печен парадајз, ароматични зачини и кремаста текстура без млечних производа – право освежење у тањиру.
Ако овог лета имате више парадајза него идеја, ова кремаста чорба је идеалан начин да их искористите. Спаја споро печени парадајз, ароматичне зачине и нежну кремастост добијену од сирових индијских ораха – без капи павлаке, млека или маргарина.
Укус је богат, сладак, лагано димљен и потпуно природан. Можете је послужити топлу, млаку или чак хладну – као предјело или лагани летњи ручак.
Састојци:
1,8 кг зрелог парадајза (различите врсте су добродошле)
3 љутике (или 1 мањи црвени лук)
4–5 чена белог лука
2 кашичице свежег мајчине душице (или 1/2 кашичице сушене)
1–2 кашике маслиновог уља
Со и бибер по укусу
1/2 шоље сирових индијских ораха (потопљених 2х)
1 кашика концентроване парадајз пасте
1/2 шоље свежег босиљка
2–3 шоље повртног бујона (по потреби)
1 кашика балзамико сирћета
Припрема:
Загрејте рерну на 175°Ц, обложите плех папиром за печење. Припремите парадајз (сецкајте по величини), распоредите на плех с љутиком и белим луком. Поспите зачинима, прелијте уљем, посолите и побиберите. Пеците око 1 сат, док парадајз не омекша и делимично се запече. Прохладите, па све пребаците у блендер с орасима, пастом, босиљком и бујоном. Блендајте док не постане глатко. Преспите у шерпу, додајте балзамико сирће и прокувајте. По потреби додајте још зачина.
Савети и варијације:
Послужите са авокадо тостом, тостираним хлебом, крутонима или печеним леблебијама. За додатну арому, поспите димљеном паприком или додајте печену црвену паприку. Ако немате блендер, можете користити штапни миксер. Ова чорба је доказ да летњи оброк може бити здрав, богат и без млечних додатака – савршен спој сезонских укуса и једноставне припреме.