МЕКАНА И ВАЗДУШАСТА ШПАНСКА ПИТА: Специјалитет који успева баш сваки пут, а и састојци су јефтини
Ово је рецепт који се преноси с колена на колено.
Шпанска пита је исто што и царска. Прави се од тако што се у тесто додају сир, шунка, кисели краставци и печена паприка, а онда се све то испече.
Најчешће се користе ови додаци, али њих наравно можете да мењате по укусу, па тако можете да додате маслине, кукуруз, шаргарепу, ајвар... Шпанска пита се обично служи као предјело на прославама, али исто тако може да буде преукусан доручак или вечера.
Састојци: 3 јајета, 150 мл уља, 300 мл млека, 150 г кукурузног брашна, 150 г пшеничног брашна (оштрог), 1 прашак за пециво, 200 г прашке шунке, 200 г тврдог сира, 120 г киселих краставаца, 120 г печене паприке.
Припрема:
У посуди умутите јаја која сте посолили, па додајте уље и млеко. Промешајте, а у другој посуди помешајте кукурузно и обично брашно са прашком за пециво. Помешајте суве и мокре састојке и добро умутите. У добијену смесу додајте печену паприку ситно исецкану, затим сецкане киселе краставце и шунку, као и рендани сир. Добро промешајте. Тепсију науљите и поспите брашном или можете да ставите пек папир. Затим сипајте смесу и поравнајте. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 45 минута.