Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈОПАСНИЈЕ ПО ЗДРАВЉЕ - Лекари УПОЗОРАВАЈУ на ово месо, ПУНО ЈЕ МАСТИ, а ево колико је СЛАНИНА ДОБРА

15.07.2022. 11:56
Пише:
Србија Данас/24седам
slanina
сланина / Извор: Фото: Youtube printscreen/Tv Локи

Опрез!

Сви знају да није добро имати висок холестерол. Он представља главни фактор који утиче на болести срца, а оне су водећи узрок смрти у свету. Такође, холестерол утиче и на стварање крвних угрушака који могу да буду узрок срчаног или можданог удара.

Међутим, здравом исхраном, вежбањем, ограничавањем уноса алкохола, избегавањем пушења и регулацијом тежине, висок ниво холестерола може да се спречи.

Вага ПУЦА од НЕРВОЗЕ, Јарац да се чува ПРОВОКАЦИЈА, тежак период за Ракове: Хороскоп за ПЕТАК је ту

Вага ПУЦА од НЕРВОЗЕ, Јарац да се чува ПРОВОКАЦИЈА, тежак период за Ракове: Хороскоп за ПЕТАК је ту

Ово је КОД СРБА најређа КРВНА ГРУПА: Људи који су ОТПОРНИ на ИНФЕКЦИЈЕ, имају изузетан имунитет, али и НАРАВ

Ово је КОД СРБА најређа КРВНА ГРУПА: Људи који су ОТПОРНИ на ИНФЕКЦИЈЕ, имају изузетан имунитет, али и НАРАВ

roštilj
роштиљ / Извор: Профимедиа

Препорука већине здравствених радника јесте да се, за оптималну заштиту од кардиоваскуларних проблема, ниво укупног холестерола у крви ограничи испод 200 мг/дл (милиграма по децилитру).

Оно што већина мисли јесте да је ниво холестерола у крви уско повезан са храном коју уносимо. То донекле јесте тачно, али не у потпуности. Докази указују на то да је, када је у питању ризик од срчаних болести, кључан проблем врста масти, а не њена количина.

Препоруке ФДА из 2016. године су да оптималан унос масноћа дневно буде 78 грама, док је претходна препорука била 65 грама масноће дневно.

Масноће се, наравно, налазе у месу, а ово су најгоре врсте које можете да конзумирате. 

Сланина

Било да је једете за доручак уз јаја, или као хрскави додатак тестенини или поврћу, сланина садржи висок ниво холестерола.

Јагњетина

Јагњетина је прилично популарна врста меса, што није ни чудно, обзиром на то да је изузетно укусна. Међутим, чист јагњећи одрезак без масти садржи око 11 грама масноће по порцији од 110 грама, док јагњећи котлет од лопатице садржи око 9 грама масноће по порцији од 110 грама.

Препорука је да црвено месо не конзумирате више од једном недељно, а уколико имате проблем са високим холестеролом, онда и ређе.

meso
месо / Извор: Профимедиа

Ребарца

Ребра углавном имају видљиву масноћу која изгледају као превучена преко меса, а када се припреме, ребарца су заиста преукусна. Међутим, комади говеђих средишњих ребара, бочних ребара и кратких ребара са костима, садрже 13 грама засићене масти по порцији од 110 грама.

Кобасица

Прерађено месо као што су кобасице још више може да отежа стабилизацију нивоа холестерола. Већина димљених кобасица садржи шест грама засићених масноћа по порцији од 50 грама и 350 до 500 грама соли која подстиче раст крвног притиска.