Микроталасна рерна је некад сјајан начин да загрејете или пак да испечете храну, али постоје намирнице које не смете стављати у њу.
Тврдо кувана јаја
Нагли пораст температуре у микроталасној рерни ствара велику количину паре у јају, која нема куда да изађе, па јаје може да пукне. Стога, да бисте избегли ову ситуацију, нарежите јаје на комадиће пре стављања у микроталасну. Најздравије би ипак било да га уопште не стављате.
Регулација за ПОРЕМЕЋАЈ рада ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ: Направи сок од пар намирница, а ово ПОВРЋЕ ИЗБЕГАВАЈ
Мајчино млеко и прехрану
Многе мајке бирају да чувају своје млеко за каснију употребу, али треба да знају да се оно никако не сме грејати у микроталасној рерни. Топлота се неравномерно распоређује и зато може доћи до стварања пликова, од којих се беба касније може опећи. Уместо тога, млеко загрејте у чинији са топлом водом.
Млеку у праху / Извор: Профимедиа
Месне прерађевине
Оне у себи садрже хемикалије и конзервансе којима је циљ да што дуже продуже рок трајања, а подгревањем ти конзервански постају још више нездравији.
Пилетина
Храна осетљива на бактерије у микроталасној рерни има још већу шансу за развој истих. Познато је да салмонелу често налазимо у месној преради, а поготово у пилетини. Зато је важно да се пилеће месо скува, како би се бактерије уклониле.
Микроталасна рерна не може у потпуности и равномерно да скува сваки део пилећег меса које има већу густину протеина, па постоји могућност да бактерија преживи.
Лиснато поврће
У овој групи, најризичнији је спанаћ који садржи висок ниво нитрата. Иако је он сам по себи безопасан, он се кувањем у микроталасној може прећи у нитрозамиин, који може бити канцероген. Иста ствар је и са цвеклом.
месо / Извор: Профимедиа
Љуте папричице
Ако их ставите у микроталасну пећницу, љуте папричице у вадзух испуштају капсаицин, хемикалију која им даје љутину. Она може узроковати проблеме са очима и дисањем .
ПОТРЕСНО: Овако је девојчица (12) коју је УПУЦАЛА ПОЛИЦИЈА реаговала кад је дошла свести! Угледала мајку после операције, па уследила сцена која слама срце