Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ! Ове намирнице НИКАКО не смете подгревати, могу изазвати ГЛАВОБОЉУ,ВРТОГЛАВИЦУ И МУЧНИНУ

21.10.2022. 17:52
Пише:
Србија Данас
mikrotalasna
микроталасна / Извор: Профимедиа

Подгревање јела направљених од неких намирница носи ризик по здравље.

Инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић открива које намирнице након термичке обраде никако не треба грејати и како се јела попут пилава, мусаке и сарме подгревају на безбеднији начин.

Неке од намирница које се налазе на трпези свакодневно не би смеле да се излажу термичкој обради више од једном.

Такве су печурке, као и спанаћ, али и друго лиснато поврће и оно које расте под земљом - шаргарепа, целер, цвекла, кромпир.

- Ово поврће садржи нитрате. Они нису опасни када се први пут скувају. Међутим, накнадним подгревањем ти нитрати прелазе у нитрите који када се унесу у организам стварају једињења која су потенцијално канцерогена - наглашава инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић.

Зову је "КРАЉИЦОМ ЈЕСЕНИ": Ова ВОЋКА јача имунитет и ЧИСТИ КРВ, одлична је за срце и добра у ДИЈЕТАМА

Зову је "КРАЉИЦОМ ЈЕСЕНИ": Ова ВОЋКА јача имунитет и ЧИСТИ КРВ, одлична је за срце и добра у ДИЈЕТАМА

ГУБИТАК ЛИБИДА НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ - Ево шта се дешава са ТЕЛОМ жена уколико дуго није имала односе

ГУБИТАК ЛИБИДА НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ - Ево шта се дешава са ТЕЛОМ жена уколико дуго није имала односе

Биљно уље које је једном употребљено за пржење хране никако не би смело да се користи поново, а јела спремана са њим такође не би требало подгревати.

Масти животињског порекла, попут свињске масти, имају вишу тачку димљења па се јела са њима могу подгревати.

Када је о супама и чорбама реч, она објашњава да се бујон може подгревати а све оно што је кувано у њему треба да буде оцеђено и да се посебно чува у фрижидеру.

Према речима Марије Ракић Љубомировић, због опасности да пиринач на себи има бактерију Bacillus цереус, ни јела од ове намирнице не би требало подгревати јер се на тај начин овај микроорганизам може размножити, нарочито ако је јело стајало дуже на собној температури.

kineska hrana
кинеска храна / Извор: Профимедиа

Јела од кромпира не подгревати никад

Спремљени кромпир који је потамнео и добио зеленкасто-плавкасту боју никако не сме да се једе.

- Постоји могућност да се развила бактерија Цлостридиум ботулинум. Поготово ако је прекривено алуминијумском фолијом - нагласила је Ракић Љубомировић додајући да се кромпир мора искључиво поклопљен чувати у фрижидеру.

Може изазвати главобољу, вртоглавицу, мучнину, повраћање, повишену температуру, а код јаче клиничке слике може да нападне централни нервни систем и изазове парализу, гушење, па и смртни исход.

Правило је да се поврће које расте испод земље ставља у хладну воду пре термичке обраде, док се оно поврће које расте изнад земље кува кратко и ставља се у топлу, кипућу воду.

krompir
кромпир / Извор: Профимедиа

Пилетину, црвено месо, рибу нити јела спремљена са њима не би требало подгревати.

Сарма иако садржи пиринач и црвено месо може да се подгрева, али само да се смлачи у рерни загрејаној на 70 степени.