Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЧЕНА ДИЛЕМА: Морска или обична со: Која је боља за здравље?

11.10.2019. 20:15
Пише:
Србија Данас/Крстарица
So
Со / Извор: Профимедиа

Користе се за кување и конзумацију.

Обе врсте, морска и кухињска, односно стона со, користе се за кување и конзумацију. Међутим, прва разлика је у начину на који се добија свака од ових врста.

Док се кухињска со копа из дубине земље и пролази низ индустријских прерада при чему се уклањају бројни минерали, а додају адитиви, морска со добија се природним процесима испаравања морске воде. При томе минерали остају очувани у зрнцима.

УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА: Последице и лечење НЕКОНТРОЛИСАНОГ мокрења

УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА: Последице и лечење НЕКОНТРОЛИСАНОГ мокрења

БОЛЕСНА ЈЕТРА, БУБРЕЗИ: Ево како да препознате БОЛЕСТ према знацима на ногама!

БОЛЕСНА ЈЕТРА, БУБРЕЗИ: Ево како да препознате БОЛЕСТ према знацима на ногама!

ОДЛИЧНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Орашасто воће је ИЗВОР АНТИОКСИДАНАТА и најбоље за здраво срце!

ОДЛИЧНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Орашасто воће је ИЗВОР АНТИОКСИДАНАТА и најбоље за здраво срце!

Кухињска со је финије текстуре па се лакше меша у храну, али у неким рецептима кувари користе искључиво морску со због њене грубе и хрскаве текстуре. Неки такође воле јачи укус морске соли.

Многи људи доживљавају морску со као здраву алтернативу кухињској соли.

so
со / Извор: Профимедиа

Ипак, ствар је нешто комплекснија. Иако људи можда сматрају морску со здравијом опцијом, заблуда је да она садржи мање натријума. Количина натријума је једнака у обе врсте соли.

Како морска со долази из природног извора, садржи и друге минерале, укључујући магнезијум, калцијум и калијум. Али, иако стона со нема тих додатних храњивих састојака, она садржи јод који је од велике важности за здравље.

Осим тога, важно је знати да је натријум есенцијално хранљиво средство које људи добијају из додате соли и прерађене хране. Ипак, лекари препоручују ограничавање соли у исхрани јер превише натријума може допринети дехидратацији и болестима срца, а разлог за забринутост је и висок притисак којем погодује превелика конзумација соли.

Мучи вас СИНУСНА ИНФЕКЦИЈА? Ово су најбољи народни лекови

Мучи вас СИНУСНА ИНФЕКЦИЈА? Ово су најбољи народни лекови

ЛЕЧИ АНЕМИЈУ И СПРЕЧАВА СРЧАНИ НАПАД: Поврће које потпуно ОПОРАВЉА организам! ЈЕШЋЕШ га СВАКОГ ДАНА!

ЛЕЧИ АНЕМИЈУ И СПРЕЧАВА СРЧАНИ НАПАД: Поврће које потпуно ОПОРАВЉА организам! ЈЕШЋЕШ га СВАКОГ ДАНА!

СИМПТОМИ И ПРИРОДНО ЛЕЧЕЊЕ ИСПАДАЊА МАТЕРИЦЕ: Непријатна појава која мучи многе жене!

СИМПТОМИ И ПРИРОДНО ЛЕЧЕЊЕ ИСПАДАЊА МАТЕРИЦЕ: Непријатна појава која мучи многе жене!

Зато, нема једног одговора када је у питању бољег одабира соли. Много је важнија количина коју уносите. Препоручује се дневни унос у распону од 1,5 до 2,3 грама соли, а прекомерним конзумирањем соли нарушава се здравље човека, оштећују бубрези, повишава крвни притисак, а може изазвати и бројне друге здравствене проблеме.