Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕУРОЛОГ ОТКРИВА - ОВИХ СЕДАМ НАМИРНИЦА би требало да једете за побољшање памћења и превенцију деменције!

05.07.2023. 11:53
Пише:
Србија Данас
mozak
мозак / Извор: Профимедиа

Професорка Бурјанова и регистровани нутрициониста Роб Хобсон деле свој водич за здраву храну коју требамо имати у корпи за куповину.

Сви знамо да конзумирање више воћа и поврћа може помоћи у губитку неколико килограма. Али побољшање прехране има и други користан учинак - може значајно побољшати рад мозга.

- Наш мозак је сложен, повезан са сваким делом нашег тела - каже професорка Хана Бурјанова, неуролог на универзитету Бортмунт.

- Докази почињу обликовати наше разумевање везе између хране и здравља мозга, што укључује размишљање, памћење, побољшану когнитивну функцију и смањење ризика од Алзхеимерове болести и деменције - додала је.

Mozak i korona virus
Мозак и корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

БАГАТЕЛА ОДМОР - 10 дана летовања за 140е, ручак САМО 600 динара! Срби "полудели" за овим познатим одмаралиштем

БАГАТЕЛА ОДМОР - 10 дана летовања за 140е, ручак САМО 600 динара! Срби "полудели" за овим познатим одмаралиштем

АЛЕРГИЧНА НА ДЕЧКА, АЛИ БУКВАЛНО! Због њега девојка завршила у ХИТНОЈ: Људи јој кажу да је ВАРА, а она криви ОВО

АЛЕРГИЧНА НА ДЕЧКА, АЛИ БУКВАЛНО! Због њега девојка завршила у ХИТНОЈ: Људи јој кажу да је ВАРА, а она криви ОВО

Храна богата храњивим стварима, витаминима и корисним мастима за мозак не само да ће побољшати наш ум данас, већ ће такође помоћи нашем мозгу да боље функционише како старимо.

Масне рибе попут лососа, скуше, пастмке, сардина, инћуна(харинга) и сардине су богате омега-3 масним киселинама које побољшавају проток крви у мозгу, потичу памћење и смањују ризик од когнитивног пропадања.

Биљке које су дубоко и богато обојене садрже флавоноиде, биљне спојеве који такође имају заштитни учинак на мозак.

- Средоземна исхрана се показала корисном за заштиту мозга због високог уноса свежег воћа, поврћа, орашастих плодова, семенки, биља, екстра девичанског маслиновог уља, немасног меса и свеже рибе - изјавила је професорка Бурјанова.

С друге стране, конзумирање прерађене, слане, слатке и масне хране има супротан учинак на наш мозак. Пушење и претерано конзумирање алкохола такође имају изузетно негативне учинке на мозак.

- Храна која је високо прерађена, богата шећером, лошим мастима и другим спојевима може негативно утицати на здравље мозга - каже професорка Бурјанова.

- Та храна укључује прерађене месне производе, слане грицкалице, слатку храну и пића, као и неке претходно пакиране оброке. Такви производи су богати сољу, која може повећати крвни притисак - рекла је професорка.

-  Истраживања су показала да висок крвни притисак у средњим годинама може повећати ризик од развоја деменције у каснијем животу, посебно васкуларне деменције. Висок унос рафинисаног шећера може подстицати упалу и стрес - неравнотежу између слободних радикала и антиоксиданаса у крви - што такође може оштетити мождане ћелије - додала је.

ЛОСОС, СКУША И СРДЕЛА

riba
риба / Извор: Профимедиа

Оригинална храна за мозак. Масне рибе попут лососа, скуше, пастрмке, сардина, инћуна и срделе богате су омега-3 масним киселинама које подржавају проток крви до мозга, подстичу памћење и смањују ризик од когнитивног пропадања.

Међутим, ако не једете масну рибу редовно, омега-3 масне киселине у облику АЛА се могу наћи у авокаду, орашастим плодовима, семенкама и биљним уљима попут ланеног семена и маслиновог уља, или у облику додатака исхрани.

ЈАЈА, МИРИСНИ БИЉЕМ И ЗЕЛЕНИ ЛИСТОВИ

jaja
јаја / Извор: Профимедиа

Породица осам Б витамина, познатих као Б комплекс, игра кључну улогу у здрављу мозга. Налазе се у храни попут интегралних житарица, тамнозеленог лиснатог поврћа, јаја, меса, рибе, пасуља, махунарки и сочива, сви Б витамини имају улогу у подршци здрављу мозга, делујући заједно како би омогућили нашим можданим ћелијама да ефикасније функционишу.

Такође, постоје нека почетна истраживања која сугеришу да узимање омега-3 у комбинацији са витаминима Б може успорити напредовање смањења мозга код особа које показују ране симптоме Alchajmerove болести. 

ПАМЕТНИ ВИТАМИНИ

vitamini
витамини / Извор: Профимедиа

Нова генерација супстанци и додатака исхрани који побољшавају рад мозга, названи "ноотропици", тренутно стичу популарност. Нови додаци исхрани садрже витамине Б, омега-3 масне киселине.

МАСЛИНОВО УЉЕ, БРОКОЛИ И ОРАСИ

maslinovo ulje
маслиново уље / Извор: Профимедиа

Храњиви састојак: Витамин Е Осигуравање адекватне количине витамина Е помаже у заштити тела и мозга од штетног деловања слободних радикала. Броколи, спанаћ, семенке, путер од ораха, ораси и тиквице, као и маслиново уље, богати су витамином Е, антиоксидансом који помаже неутрализацији слободних радикала који могу оштетити ћелије и ткива. 

ЉУБИЧАСТИ КУПУС, ВИШЊЕ, ГРОЖЂЕ

višnje
вишње / Извор: Профимедиа

Храњиви састојак: флавоноиде Биљке које имају дубоку, богату боју садрже флавоноиде - биљне једињења - која такође имају заштитни ефекат на мозак. 

МЕСО, МИРТИ И СУВО ВОЋЕ

Meso
Месо / Извор: Профимедиа

Храњиви састојак: Гвожђе Недостатак гвожђа - анемија - повезан је са умором и исцрпљеношћу, али такође може допринети магли у мозгу. Чак 27% жена има недостатак гвожђа.