Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДИЈЕТИ СИ? Онда обавезно избегавај ОВАКО припремљена јаја за доручак

29.08.2017. 16:33
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Jaja
Јаја / Извор: Профимедиа

Није проблем у самим јајима, већ додатним мастима које јаја упијају током припреме.

Иако здрава у свим облицима, чини се да ипак постоји тај мање здрав начин конзумације јаја. 

КАФА ГЛАВУ ЧУВА: Оволико шољица ДНЕВНО треба да попијемо да бисмо живели дуже

Зато се потрудите да га радије избегавате или барем не чините неке почетничке грешке. 

Каква су јаја најздравија и најбоља за дијету, открива аустралијски нутрициониста Џоел Ферен, иако реално, до тог би закључка могли доћи и сами. 

Најздравија су кувана, потом поширана, затим јаје на око, а на последњем је месту кајгана или омлет. Није проблем у самим јајима, већ додатним мастима које јаја упијају током припреме.  

kajgana
кајгана / Извор: Профимедиа

Кад правите јаје на око, један мањи део масноћа од печења остаће вам на тањиру, али ће већина склизнути. С друге стране, код кајгане и омлета јаја упију ту масноћу те је конзумирате с јајима. Тако уз здраве масти из јаја у организам уносите и мањи део нездравих масноћа, што је посебно лоше ако омлет или кајгану правите на маслацу и још им додате млеко или неке друге масније намирнице. 

Но, и то се може избећи па да и кајгана буде 100 посто здрава, припремате је на тави која се не лепи или је тек лагано пошприцајте с минималном дозом уља. 

Ако већ пазите на исхрану, онда свакако морате припазити и на начин на који је припремате.